Agris.cz - agrární portál

Do hypermarketů chce Globus vložit miliardy Kč, ve čtvrtek otevře obchod v Praze

1. 6. 2023 | ČTK

Do modernizace a rozšíření prodejní sítě v Česku plánuje řetězec Globus v následujících pěti letech investovat nižší jednotky miliard korun. Aktuálně firma plánuje stavbu hypermarketů v Praze, Brně a Mladé Boleslavi. Ve čtvrtek Globus asi po 12 letech otevře nový obchod, nacházet se bude v pražském obchodním centru Europark Štěrboholy. Firma za něj zaplatila přibližně 500 milionů korun. I s touto prodejnou jich má v Česku dohromady 16. ČTK to řekla mluvčí Aneta Turnovská.

Do svých hypermarketů podle ní Globus ročně investuje několik stovek milionů korun, za opravy pak utratí zhruba sto milionů korun. "Aktuálně jsme začali s realizací čtyř fotovoltaických elektráren, a to v Havířově, Liberci, Ostravě a Plzni, což pro nás představuje souhrnnou investici téměř sto milionů korun," uvedla mluvčí. Globus podle ní také zavádí úsporné LED osvětlení a rekonstruuje prodejní potravinové pulty. Dodala, že se plánuje přestavba hypermarketu v Plzni, a to za plného provozu prodejny.

"Vyhledáváme lokality pro další prodejny Globus, a to včetně případných nájemních ploch," uvedla dále Turnovská. Globus má v současné době hypermarkety v Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Karlových Varech, Chomutově, Českých Budějovicích, Brně, Pardubicích, Olomouci, Ostravě, Havířově a Opavě. Na Prahu pak i s tím ve Štěrboholích připadají čtyři obchody, dodala Turnovská.

"Globus ve Štěrboholích zlepší naši dostupnost zákazníkům ve východní části Prahy a spádových oblastech na východ od hlavního města," uvedla. K prodejně patří také vlastní pekárna, řeznictví nebo restaurace. Pracovat tam podle Turnovské bude 210 lidí. Stavba hypermarketu začala minulý rok v létě, řekla. V Europarku nový Globus zabírá 11.000 metrů čtverečních, z toho 6000 tvoří prodejní plochu, dodala.

Řetězec Globus v uplynulém finančním roce, který trval od 1. července 2021 do 30. června 2022, v Česku meziročně zvýšil čistý zisk o přibližně 358 milionů korun na 581,4 milionu korun. Tržby firmě vzrostly zhruba o miliardu korun na 23,6 miliardy korun, vyplývá z její výroční zprávy.

Globus v uplynulém období zaměstnával 4905 lidí, meziročně o 389 lidí méně. Na mzdové náklady firma vynaložila přibližně 2,8 miliardy korun. V roce 2022 Globus svým zaměstnancům navýšil mzdy asi o osm procent. Letos bude firma případnou úpravu platů směřovat k červenci, kdy jí začíná nový finanční rok, řekla Turnovská.

Největším tuzemským potravinářským řetězcem je Lidl Česká republika. V hospodářském roce 2021/2022 dosáhl čistého zisku 5,5 miliardy korun a tržeb 76,4 miliardy korun. Mezi další velké sítě patří Kaufland, Albert, Penny Market, Tesco a Billa.


Zdroj: ČTK, 1. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:35