Agris.cz - agrární portál

V Olomouckém kraji bylo loni devět ohnisek včelího moru, méně než dřív

2. 6. 2023 | ČTK

Veterinární inspektoři loni v Olomouckém kraji evidovali devět ohnisek moru včelího plodu, kvůli kterému musí být likvidována celá včelstva. Počet včelích stanovišť zasažených touto nebezpečnou nákazou byl loni stejný jako v roce 2021 a ve srovnání s předešlými lety výrazně klesl. V letech 2017 až 2020 totiž bylo v kraji ročně zaznamenáno 30 až 40 ohnisek včelího moru. ČTK to dnes řekl ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal.

Olomoucký kraj dříve podle Zatloukala patřil mezi regiony značně postižené morem včelího plodu, avšak v posledních dvou letech se situace zlepšila. "V roce 2022 byla nákaza potvrzena na devíti stanovištích a celkem bylo zlikvidováno 25 včelstev. Nejvíce byl zasažen okres Jeseník," uvedl Zatloukal, podle kterého to ale nemělo dopad na krajskou produkci medu. "V celém kraji je registrováno přes 43.000 včelstev," podotkl.

I když se nákazová situace v posledních letech zlepšila, tak veterinární inspektoři podle Zatloukala v dozoru nepolevují. "Úřední veterinární lékaři v roce 2022 provedli u chovatelů včel právě při podezření z této nákazy 45 neplánovaných kontrol," řekl Zatloukal.

Úplně vymýtit mor včelího plodu podle odborníků zřejmě nelze. Přenáší se kontaktem mezi včelami, například při přesunu včelstev mezi včelaři. Důvodů šíření moru včelího plodu ale může být více. Včelaři musí při podezření kontaktovat veterináře, kteří mohou nemoc potvrdit. Mor včelího plodu se projevuje rozkladem larev v plodových plástech a mezerovitostí plodu. Kromě moru působí potíže včelařům také varroáza, což je onemocnění způsobené roztočem. Toto onemocnění lze léčit.


Zdroj: ČTK, 2. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:54