https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-a-mzp-se-nadale-neshodnou-na-potrebe-vyhlaseni-np-krivoklatsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové a MŽP se nadále neshodnou na potřebě vyhlášení NP Křivoklátsko

2.6.2023 01:54 | BĚLEČ (ČTK)
Starostové s ministerstvem životního prostředí (MŽP) se nadále neshodnou na potřebě vyhlášení NP Křivoklátsko. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ve středu přijel na Křivoklátsko na setkání organizované Středočeským krajem. Po diskusi s místními vnímá, že pohled na vyhlášení NP Křivoklátsko není jednotný, a tak černobílý, jak je mnohdy prezentováno, uvedl ministr v dnesním vyjádření pro ČTK.
 

Do oblasti se chce vracet a vysvětlovat. Starostové obcí, kterých se území uvažovaného NP má dotknout, chtějí zachovat nynější CHKO a lepší péči o přírodu zajistit mimo jiné změnou legislativy. Obávají se například kůrovcové kalamity a podobné přírodní katastrofy jako byl požár v Českém Švýcarsku, řekl ČTK starosta Bělče na Kladensku Lukáš Kocman (nez.).

Hladík poznamenal, že s mnoha starosty konstruktivně hovořil. "Věcným námitkám obcí máme velkou snahu vyhovět. Někteří navíc vyhlášení NP podporují. Nutno ale zdůraznit, že někteří starostové na setkání nedorazili kvůli vyhrocené komunikaci pana Kocmana. Do oblasti Křivoklátska bude vedení ministerstva dál vyjíždět a mýty ohledně vyhlášení parku vyvracet a vysvětlovat," doplnil Hladík.

Kocman upozornil například na dobrý stav křivoklátských lesů, kde je lesní správa aktivní, využívá přirozenou a postupnou obnovu. "Nejvíce se bojíme toho, že se tu bude opakovat scénář jako v Českém Švýcarsku," podotkl k plánovaným bezzásahovým zónám starosta Bělče. Dodal, že péči o přírodu je třeba vyvážit a samovolné procesy mohou naopak v některých případech mít negativní dopad na stav lesa. Třeba v případě napadení kůrovcem hrozí hromadění suchého materiálu, který je pak náchylnější k požárům.

Navrhovatelem vyhlášení národního parku je ministerstvo, rozhodovat bude Sněmovna. Obce oslovily výbory pro životní prostředí, budou se snažit upozorňovat na problematické věci a iniciovat změnu legislativy, která by se měla týkat i hospodaření v chráněných územích. Přednášející a zástupci obcí z národních parků na semináři, který se konal v pondělí ve Sněmovně, konstatovali, že způsob řízení národních parků a péče o lesní ekosystémy v národních parcích jsou "neudržitelné, protože zcela popírají funkci živého vzrostlého lesa jako tvůrce klimatu". "Způsob péče v NP vede k rozpadu lesa, ke vzniku rozsáhlých území se suchým lesem, které jsou vysoce rizikové," uvedli v tiskové zprávě, kterou ČTK zaslala starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová.

Ministerstvem připravovaný národní park má zabírat 116 kilometrů čtverečních Křivoklátska, což představuje 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Otevřené dopisy vyjadřující nesouhlas s vyhlášením NP podepsalo více než 30 starostů. Petici proti zřízení podepsalo podle jejích autorů 11.305 lidí. Minulý týden ji odeslali petičnímu výboru Poslanecké sněmovny, který by ji měl projednat ve veřejném slyšení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.6.2023 05:03
Na ochranu této lokality, není potřeba NP, ale pořádní hospodáři/hajní, lesníci, jako bývali dřív !
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.6.2023 05:04 Reaguje na smějící se bestie
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.6.2023 14:22 Reaguje na smějící se bestie
To není otázka hajných, to je otázka, jaké mají stanovené cíle. Od nicnedělání a šíření vlka, až po maximalizaci zisku z lesa.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.6.2023 22:22 Reaguje na smějící se bestie
NP určitě přispěje k vyšší biodiverzitě celého území CHKO. Už proto, že zabírá jen 16 procent jejího území.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.6.2023 05:07
Starostka z Karlovy vsi jim to řekla natvrdo. 1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.6.2023 05:43
Obávají se například kůrovcové kalamity a podobné přírodní katastrofy jako byl požár v Českém Švýcarsku,

jestli se bojí tohodle, tak ať se zavřou doma a nikam lelezou, co kdyby je přejelo před barákem auto?
tyhle úvahy nikam nevedou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.6.2023 06:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co pořád máte s tím autem? Ono to bude spíše tím, že (negativní) příklady netáhnou. Aneb též Never change the wining team.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.6.2023 10:27 Reaguje na Karel Zvářal
zrovna jsem narazil na článek v denikun.cz v pasáži...myslím, že to vystihuje ony předsudky, které vytváří mozkovny....
Britská vědkyně Tali Sharot napsala knihu s názvem Předsudek optimismu (The Optimism Bias), když na základě mnoha výzkumů došla k závěru, že lidé jsou beznadějní optimisté, což je sice možná naše evoluční výhoda, ale zároveň nás to činí zranitelnými, protože odmítáme vidět budoucí hrozby (nejpřesněji realitu vnímají lidé s mírnou depresí).

Jedním ze závěrů jejího výzkumu je, že když lidé dostanou informaci o nějaké hrozbě, jsou schopni změnit své chování, jen pokud je tato hrozba relativně malá. Proto začali šetřit s energiemi, když hrozilo, že cena plynu prudce vzroste. Pokud však dostanou informaci, že riziko je opravdu velké, jejich mysl tuto informaci odmítne přijmout a oni své chování nezmění.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.6.2023 10:31 Reaguje na Karel Zvářal
moje reakce vychází z toho, že stejně jako NP není imunní okolo kůrovců či ohně, není imunní žádný les. Obecně se domnívám, že hrozby jsou možné ale nikoliv více či méně než kdekoliv jinde v ČR, tudíž ony jsou neadekvátní reakcí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.6.2023 13:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ono je to otázka i věku. Je to všude v přírodě, že mladí se nebojí (staří říkají- jsou b..)
Už Neruda psal, : Co může být horší než mladý pesimista? snad starý optimista!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.6.2023 22:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Může to být v některých případech otázka věku. Však se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Hodně starých lidí nemá rádo jakékoliv změny a byli by nejradši, kdyby se svět vůbec neměnil. U mladých je větší podíl těch, co mají otevřenou mysl.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.6.2023 23:48 Reaguje na Majka Kletečková
Třeba jde také o to, že starší lidé pamatují až příliš mnoho scénářů "mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky", zatímco mladí se snáz nechají nachytat na sliby o "pokroku".
Odpovědět
Sl

Slovan

4.6.2023 08:57 Reaguje na Majka Kletečková
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.6.2023 10:13 Reaguje na Majka Kletečková
Nevím jak vy, ale já tady prosazuji neustále vyhlášení mnoha nových NP s výhradou, že péče nicnedělání působí škody nejen na biodiverzitě, ale zejména morální. A odpor veřejnosti k NPP se dostavil. Veřejnost neví, že špatně není NP, ale péče o něj nicneděláním.
A to pokládáte za staré kousky? Překonaná verze péče je přece to nicnedělání. V Americe už aspoň 20 let svítá.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.6.2023 21:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nevím, jak je to v jiných národních parcích, ale v NP Šumava nemůže být o nějakém nicnedělání a chybějící péči řeč. Na různých místech se v něm realizují různé způsoby péče. Některá místa tam potřebují zůstat téměř bez zásahu, tato místa jsou v menšině. Naopak na většině míst dochází k různým ochranářským úpravám. O některých z nich se psalo i na ekolistu (v souvislosti s revitalizací některých rašelinišť, vodních toků, redukcí přemnožené jelení zvěře). Existují i způsoby péče doporučované vědci z Jihočeské univerzity a AV ČR jako je třeba řízené vypalování vybraných lesních ploch, o které by byl – domnívám se - ze strany správy parku zájem, ale ty zatím v ČR nejsou zákonem povolené.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

2.6.2023 08:21
proč s těmi obcemi neustále něco diskutují, když se NP nerozkládá na jejich pozemcích ? Teda kromě té obce Karlova Ves. Navíc jsem pochopil, že se jedná pouze o malou část CHKO nějakých 100 km2 -))
Odpovědět
TP

Tomáš Pilík

2.6.2023 14:21 Reaguje na Robert Jirman
Třeba proto, že na těch územích obce vykonávají samosprávu dle zákona o obcích a vyhlášením NP se těm místním lidem změní život ve všem, od volného pohybu v krajině až po např. vydání stavebního povolení na bazén na jejich vlastní zahradě?
Odpovědět
Sl

Slovan

2.6.2023 15:31 Reaguje na Tomáš Pilík
No, když pominu fakt, že se to ani žádné zahrady dotknou nemá (neb jen malá část jedné z obcí by měla být do NP "včleněna") a že stavby zabudovaných bazénů mohou vyžadovat stavební povolení i v běžné krajině (těžko si postavíte bazén někde v lese ikdyž bude váš bez povolení, že... stačí si přečíst zákon), pak byste nám svou myšlenku mohl trošičku rozvést a ideálně odkázat na zdroje či citovat ze zákonů.
Odpovědět
TP

Tomáš Pilík

3.8.2023 14:51 Reaguje na Slovan
Ale v běžné krajině nemá právo veta správa národního parku.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

2.6.2023 08:41
To má zase někdo skvěle vypracovaný podnikatelský plán, jak vytunelovat státní rozpočet. O ochranu přírody v tomto případě určitě nejde.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.6.2023 09:40 Reaguje na Alena Lyskova
Přesně tak. Pár desítek teplých křesel ve správě NP pro kamarády,
zřízení cyklostezek se zázemím pro cyklisty, placená parkoviště,
restaurace a hotely už jsou v plánu určitě taky. Místním se tak
nedivím, že nechtějí mi za barákem lunapark a věnec parkovišť
rádoby milovníků přírody toužících se projet po plánované síti
cyklotras a cyklotrialů s hulákajícími "sportovci". Pro dobrotu
na žebrotu! Chráníš své okolí tak, že se někomu zalíbí? Máš smůlu,
protože na takové krajině se dá přece vydělat díky "turistice".
Být to tam zničené, tak o to nikdo z vykuků nebude mít zájem.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.6.2023 22:34 Reaguje na Alena Lyskova
Na rozdíl od Vás nepochybuji, že zřízení NP má přispět právě k větší ochraně přírody.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.6.2023 10:18 Reaguje na Majka Kletečková
Ochrana přírody nicneděláním je silně kontraproduktivní a veřejnost to intuitivně pociťuje. Restrukturalizace přírody (v NP) má vycházet z podpory rozvoje pestrosti diverzity biotopů. A to od podpory megafauny (vypásání), až po technické zásahy (v případě úplné nezbytnosti.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.6.2023 22:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
Některá místa v NP potřebují pravidelné obhospodařování. Existují i místa, která potřebují zůstat téměř bez zásahu; tahle území tvoří v našich národních parcích výraznou menšinu.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

2.6.2023 21:21
Děkuji členům petičního výboru za objektivní a věcný přístup k zcestnému návrhu MŽP na zřízení NP Křivoklátsko.

V době, kdy Vláda ČR hledá každou korunu v rámci úsporných opatření, chce ministr životního prostředí Hladík nezodpovědně doslova vyhodit stovky milionů korun na zřízení NP Křivoklátsko, přičemž tato lokalita má již nyní dostatečnou ochranu v rámci statutu/režimu CHKO.
V tomto tristním stavu ekonomiky ČR a enormní zadluženosti státu, by bylo zřízení lukrativní honitby pro vyvolenou hrstku papalášů ve stylu "Tady Trautenberkovo", trestuhodným činem.

Mít tu kompetenci, tak místo peněz ze státního rozpočtu, vyhodím okamžitě ministra Hladíka z ministerského křesla. Hladíkův stranický kolega Jurečka se zase snaží obrat o peníze důchodce, čímž se KDU od strany LIDOVÉ přesouvá ke straně "elitářské". HNUS!
.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.6.2023 10:24 Reaguje na Bořivoj Holínek
Nezbývá, než souhlasit, že jde o budoucí honitbu pro VIP jako novou
šlechtu lovící v bývalé královské honitbě. Podobně to funguje ve
všech NP a bohužel i v některých CHKO. Jedni se o zvěř celoročně
starají, střílejí kusy nevhodné k chovu a pak přijede VIP "lovec"
střelit trofejní zvíře. Bylo tomu sice tak vždy, ale za peníze.
Nyní to je pouze ze vděku za teplé křeslo ve vedení NP placené z
peněz nás všech.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

3.6.2023 14:14 Reaguje na Břetislav Machaček

O nic jiného nejde, než zajistit kratochvíli pro novodobou "šlechtu", která tu původní - oduševnělou a k přírodě šetrnou - šlechtu vyhnala z jejich panství po WWII.

O nějakou ochranu přírody tu vůbec, ale opravdu vůbec nejde!
.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

3.6.2023 14:17 Reaguje na Bořivoj Holínek
P.S. Stačí se podívat, kdo za tím zvrhlým záměrem NP stojí 😡
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.6.2023 11:43
No řekl bych, že starostové se docela shodnou.
Občané mají na život ve svých obcích a jejich okolí docela jasný názor.

Kde se bere v úřednících ministerstva ta neskonalá drzost vnucovat jim jiný pohled na místo, kde ti lidé žijí?
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

4.6.2023 06:55 Reaguje na Viktor Šedivý

Starostové dotčených obcí by neměli zlovolnému nátlaku ze strany ministra Hladíka ustoupit.
Ba naopak, na jeho nehospodárné nakládání s finančními prostředky státu podat TO.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist