Agris.cz - agrární portál

Kofole stoupl v prvním čtvrtletí provozní zisk téměř na dvojnásobek

2. 6. 2023 | ČTK

Nápojářské skupině Kofola stoupl v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk EBITDA na 218 milionů korun. Ve stejném loňském období činil 112 milionů korun, meziroční nárůst je tedy skoro dvojnásobný. Vyplývá to z údajů, které dnes Kofola poskytla ČTK v tiskové zprávě. Výsledek hodnotí jako dobrý, výši tržeb nesdělila.

Kofola uvedla, že skupina vykazuje dlouhodobě stabilní výsledky a také letos se jí i přes pokles trhu zatím daří dosahovat plánovaných cílů. "K dobrému výsledku v prvním čtvrtletí přispěly nejen stabilizované ceny energií, vnitřní nákladová disciplína, ale i zvyšující se obliba čerstvých šťáv a zdravých pokrmů UGO a bylinných čajů Leros," uvedla firma.

Finanční ředitel Skupiny Kofola Martin Pisklák uvedl, že s ohledem na důsledky ekonomické krize už při plánování počítali se snížením objemu prodaných litrů nealko nápojů v Česku a na Slovensku i v adriatickém (jadranském) regionu. "Zdražení, ke kterému jsme museli na sklonku roku přistoupit z důvodů zvýšených cen vstupů, nám pomáhá pokrýt sníženou spotřebu. V současné chvíli se tedy jeví jako dostatečné," uvedl Pisklák.

K meziročnímu růstu EBITDA podle něj přispívá výborný výsledek v jadranském regionu i rostoucí divize společností UGO a Leros. "K dosavadnímu výsledku je ale třeba přistupovat s opatrností. O úspěchu celého roku rozhoduje až hlavní sezona a v ní jeden špatný měsíc může smazat veškerý dosavadní růst. Věřím, že jsme na ni ale dobře připraveni," uvedl Pisklák.

Generální ředitel Kofoly v Česku a na Slovensku Daniel Buryš uvedl, že tržby jsou tam vyšší než loni, ale objem prodaných litrů klesl, a to hlavně v maloobchodě a zejména v segmentu vod. "S poklesem poptávky jsme v odhadech počítali, takže proti našemu plánu přeplňujeme jak v tržbách, tak i v litrech," uvedl Buryš.

Vývoj tržeb skupiny za duben a květen podle Kofoly naznačuje, že trend poklesu spotřeby zvláště vod a sirupů pokračuje. "Přesto se stále držíme našeho cíle EBITDA, resp. navyšujeme jeho spodní hranici. Očekáváme, že skupina Kofola zakončí rok v rozmezí 1,15 - 1,25 miliardy korun," uvedl Pisklák.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Korunní, Ondrášovka, Kláštorná Kalcia, Jupí, Vinea nebo Semtex. Do skupiny patří síť UGO, český výrobce směsí z léčivých rostlin Leros, slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. V loňském roce skupina Kofola zvýšila tržby meziročně o 18,7 procenta na 7,88 miliardy korun. Její provozní zisk před odpisy (ukazatel EBITDA) dosáhl 1,11 miliardy korun, o 1,6 procenta méně než předloni.


Zdroj: ČTK, 2. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 11:58