Agris.cz - agrární portál

OSN je znepokojena situací kolem obilné dohody, Rusko žádá vývoz čpavku

3. 6. 2023 | ČTK

OSN je znepokojena pokračujícím zpomalováním plnění dohody o vývozu obilí z ukrajinských černomořských přístavů, uvedl dnes mluvčí organizace Stéphane Dujarric. OSN chce podle mluvčího jednat se stranami sporu s cílem úplného plnění dohody. Minulý měsíc vyplulo z ukrajinských přístavů jen 33 lodí, což je méně než polovina počtu lodí, které vypluly v dubnu, řekl novinářům Dujarric.

Rusko podle listu Kommersant informovalo společné koordinační středisko v Istanbulu, které má na starosti kontrolu lodí s ukrajinským obilím, že hodlá blokovat registraci plavidel do oděského přístavu Pivdennyj, dokud se neobnoví export ruského čpavku na světový trh. K tomu by bylo zapotřebí znovu uvést do provozu potrubí mezi ruským městem Togliatti a ukrajinskou Oděsou.

Ukrajinské ministerstvo pro infrastrukturu tvrdí, že Rusko zablokovalo registraci lodí do všech ukrajinských přístavů. Za poslední dva květnové dny ruská delegace umožnila zaregistrovat ke kontrole jedinou připlouvající loď a pro toto "hrubé porušení" dohody neposkytla žádné vysvětlení. Podle ukrajinské strany padesátka lodí, převážejících 2,4 milionu tun ukrajinských potravin, čeká v tureckých vodách na inspekci, kterou Rusko "bezdůvodně" omezuje - a některá plavidla čekají na kontrolu už déle než tři měsíce.

OSN a Turecko loni v červenci zprostředkovaly obilnou dohodu s Moskvou a Kyjevem, aby pomohly vypořádat se s globální potravinovou krizí. Tu zhoršila ruská invaze na Ukrajinu, která je přední světovým vývozcem obilí. Od té doby byla dohoda opakovaně prodloužena. Naposledy Rusko v květnu souhlasilo s prodloužením dohody o dva měsíce.

Rusko dříve popřelo jakékoli pochybení, ale vyzvalo všechny strany dohody o obilí, aby odblokovaly tranzit ruského čpavku, aby jej bylo možné vyvážet potrubím, které vede z Ruska přes ukrajinské území do přístavu Pivdennyj. Vysoce postavený vládní zdroj agentuře Reuters řekl, že Kyjev zváží umožnění přepravy ruského čpavku za účelem vývozu pod podmínkou, že obilná dohoda bude rozšířena o více ukrajinských přístavů a širší škálu komodit.

Čpavek představuje hlavní složku při výrobě hnojiv. Jeho přeprava z Togliatti do Oděsy byla podle Kommersantu zastavena 24. února 2022, kdy ruská vojska vpadla na Ukrajinu.


Zdroj: ČTK, 3. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:26