Agris.cz - agrární portál

Výrobce krmiv Vafo otevřel ve Finsku výrobní závod za 377 milionů korun

6. 6. 2023 | ČTK

Česká společnost Vafo Group, která patří k významným výrobcům krmiv pro psy a kočky, otevřela továrnu ve finském městě Nokia. Je to osmý závod skupiny v Evropě, má výrobní kapacitu 20.000 tun krmiva ročně. Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě. Do stavby investovala víc než 377 milionů korun. Továrna do roku 2025, kdy má fungovat v plném provozu, zaměstná 20 lidí. Další lidé najdou práci u místních dodavatelů surovin.

Podle společnosti může výrobní areál svoji produkci až ztrojnásobit a nabídnout ji dalším firmám na výrobu privátních značek, které ve Finsku výrazně rostou. Závod patří pod dceřinou společnost skupiny Prima Pet Premium. Podle výkonného ředitele společnosti Timo Pärssinena spotřebitelé ve Finsku kladou velký důraz na udržitelnost. Nová továrna proto využívá solární energii a sama si vyrábí obaly na krmivo.

Pärssinen uvedl, že trh s krmivem pro domácí mazlíčky je odolný vůči recesi a obtížné ekonomické globální situaci. Ve Finsku podle firmy patří k největším v Evropě s ročním objemem zhruba 600 milionů eur, tedy více než 14 miliard Kč.

Vafo Group podle poslední zveřejněné výroční zprávy v roce 2021 zvýšila své konsolidované tržby o 31 procent na 8,27 miliardy korun. Zisk jí klesl klesl o pětinu na 429,2 milionu Kč. Ve svých podnicích tehdy v sedmi evropských zemích zaměstnávala víc než 800 lidí. V Česku má společnost Vafo Praha se sídlem v Chrášťanech u Prahy a zaměstnává 425 lidí. Provozuje pět závodů, z toho čtyři v Jihočeském kraji, kde naposledy otevřela továrnu v Číčenicích na Strakonicku.

Společnost mimo jiné vyrábí krmiva s hmyzím proteinem, což je součástí její strategie zaměřené na udržitelnost produkce. Uvedla, že pro získání kilogramu proteinu z hmyzu se využijí jen dvě procenta půdní plochy a čtyři procenta vody v porovnání s chovem hovězího dobytka. Do roku 2025 chce také pokrýt čtvrtinu své spotřeby energiemi z udržitelných zdrojů.

zaz dvd


Zdroj: ČTK, 6. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:23