Agris.cz - agrární portál

V ČR se z fairtradových produktů prodá nejvíc kakaa, loni o 7 procent víc

7. 6. 2023 | ČTK

V ČR se loni z fairtradových produktů prodalo nejvíce kakaa. Meziročně prodeje vzrostly o sedm procent na 4536 tun. Kávy se prodalo 1399 tun, což je o šest procent více než v roce 2021. Trojnásobně vzrostly prodeje bavlny, na 529 tun, a prodeje fairtradových květin stuply o 32 procent na více než 4,2 milionu stonků. Vyplývá to ze statistik, které dnes představila společnost Fairtrade Česko a Slovensko.

Systém společnosti je celosvětově postavený na spolupráci s pěstiteli z převážně rozvojových zemí v Africe, Jižní Americe nebo Asii. Zaručuje jim spravedlivé podmínky a jeho důležitou součástí je hospodaření šetrné k životnímu prostředí. Pěstitelé nebo řemeslníci získávají nad rámec výkupní ceny takzvaný fairtradový příplatek, který slouží k rozvoji vzdělávání, zdravotní péče nebo investicím do farem. Za produkty prodané v Česku získali 44,7 milionu korun, což je meziročně o 19 procent více.

Fairtradové kakao se v Česku prodává hlavně v čokoládách, zmrzlinách nebo snídaňových cereáliích, které jsou v nabídce největších obchodních řetězců. Podle společnosti se z cukrovinek nejvíce prodávaly například lentilky nebo mandle v čokoládě.

Prodané množství kávy odpovídá 160 milionům šálků espressa, to je 16 šálků na jednoho obyvatele ČR. Odpovídá to také zhruba 4,5 procenta celkové spotřeby kávy, která je 2,4 kilogramu na osobu, uvedla společnost. Fairtradovou kávu v Česku prodávají kromě kaváren také čerpací stanice a obchodní řetězce.

Bavlny se prodalo o 205 procent více než v roce 2021, celkem 529 tun v podobě osušek, ručníků nebo i nákupních tašek. Na českém trhu se prodávají také fairtradové banány, loni to bylo 724 tun, což je meziročně o čtyři procenta více.

Ředitel české pobočky Fairtrade Lubomír Kadaně poznamenal, že se loni prodalo více produktů i přes složitou ekonomickou situaci, kdy mimo jiné klesala reálná mzda a rostly ceny. "Prodej fairtradových výrobků je pro pěstitele ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky v této době ještě důležitější než jindy. Fairtrade totiž pomáhá posilovat jejich odolnost vůči krizím, ať už jde o krizi klimatickou, nebo nečekané ekonomické výkyvy, jaké představují například pandemie nebo aktuální válečný konflikt," doplnil.

zaz rot


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:02