Agris.cz - agrární portál

BioTech Foods staví ve Španělsku závod na laboratorně vyrobené hověz

7. 6. 2023 | ČTK

Společnost BioTech Foods, což je dceřiná firma brazilského masokombinátu JBS, zahájila ve Španělsku výstavbu svého prvního komerčního závodu na produkci laboratorně pěstovaného hovězího. Závod firmy by měl být největší továrnou na maso vyrobené v laboratoři na světě s produkcí více než 1000 tun masa ročně, uvedla JBS.

Závod by měl být dokončen v polovině příštího roku. Ve střednědobém horizontu JBS očekává rozšíření kapacity výroby na 4000 tun masa, uvedla agentura Reuters.

JBS získala podíl 51 procent ve španělské společnosti BioTech v roce 2021 v rámci transakce v hodnotě 100 milionů dolarů (2,2 miliardy Kč). Z této částky 41 milionů dolarů směřovalo přímo do výstavby španělského závodu, který se bude nacházet v San Sebastiánu.

"Vzhledem k úkolům kladeným na globální dodavatelské řetězce nabízejí vypěstované bílkoviny potenciál stabilizovat potravinovou bezpečnost a globální produkci bílkovin," uvedl spoluzakladatel a generální ředitel firmy BioTech Foods Iñigo Charola.

BioTech plánuje postupně zvyšovat svou výrobní kapacitu, aby uspokojila rostoucí poptávku spotřebitelů. Za důležité trhy považuje Austrálii, Brazílii, EU, Japonsko, Singapur a USA.

Společnost BioTech vyrábí maso ze vzorku buněk odebraných hospodářským zvířatům, které vypěstuje do tkáně, která je podobná té, jež vzniká v těle zvířete.

Do prostoru s uměle vypěstovaným masem se pustit také brazilský zpracovatel kuřecího a vepřového masa BRF. Tato firma v roce 2021 investovala 2,5 milionu dolarů do izraelského start-upu Aleph Farms.

irl spr


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:50