Agris.cz - agrární portál

Odlesňování amazonského pralesa meziročně zpomalilo

8. 6. 2023 | ČTK

Mýcení v amazonském pralese v prvních pěti měsících letošního roku meziročně zpomalilo o 31 procent, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dnes uveřejněná předběžná data brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE). S příslibem zasadit se o zastavení odlesňování Amazonie vyhrál volby současný brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten nahradil v prezidentském křesle krajně pravicového Jaira Bolsonara, za jehož působení podléhal po léta prales destrukci, připomněla agentura.

První významný pokles mýcení za dobu Luly v úřadu brazilská vláda podle Reuters ohlásila v dubnu. V květnu meziročně odlesňování v amazonském pralese zpomalilo o téměř deset procent, vyplývá podle ní z dat ústavu INPE. Mýcení letos v květnu podlehla plocha o rozloze 812 kilometrů čtverečních, zatímco ve stejný měsíc loňského roku to bylo 900 kilometrů čtverečních.

V pondělí administrativa současného prezidenta představila akční plán, který má do roku 2030 zcela zastavit nezákonné odlesňování. Plán zahrnuje posílení nástrojů zpravodajských služeb a monitorování pomocí satelitních snímků za účelem sledování trestné činnosti v oblasti. Věnuje se také regulaci vlastnických práv na pozemky.

agl


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 06:00