Agris.cz - agrární portál

Brněnský pivovar Moravia loni uvařil o 2300 hektolitrů piva více než v roce 2021

10. 6. 2023 | ČTK

Brněnský pivovar Moravia, který vyrábí piva pod značkami Moravia a Lucky Bastard, v loňském roce zvýšil své tržby o 34 procent na 37 milionů korun a vyrobil také o 2300 hektolitrů piva více než v roce 2021, tedy 9100 hektolitrů. Novinářům to na dnešní prohlídce pivovaru v Brně-Medlánkách řekli předseda představenstva pivovaru Martin Šibal a vrchní sládek Martin Hrubeš.

"V covidové době jsme museli vsadit na novou obchodní strategii a přizpůsobit produkci situaci. Začali jsme proto dodávat naše stálá piva i speciály v lahvích do obchodních řetězců a na trh uvedli netradiční produkt – parfém Lucky Bastard. I díky této strategii jsme dosáhli už v roce 2021 nemalý třiačtyřicetiprocentní nárůst tržeb v porovnání s rokem předchozím," uvedl Šibal.

Do budoucna chce vedení pivovaru otevřít s partnery několik hospod ve stylu takzvané pivní burzy. "V této době, kdy spotřeba piva obecně klesá, hledají konzumenti v kombinaci s pitím piva nějaký zážitek. A to nabízí pivní burza," uvedl Šibal. Dvě hospody tohoto typu už podle něj v Brně fungují a Moravia do nich svá piva dodává spolu s dalším pivovarem.

Princip pivní burzy je takový, že elektronický systém v hospodě sleduje, kolik kterého piva lidé u stolů momentálně objednávají a podle toho se mění jeho cena. Cena piva, po němž je větší poptávka, roste, cena méně objednávaného piva klesá. Ceny se tak mění neustále a zákazníci to sledují na vestavěných obrazovkách u svých stolů.

"Nepředpokládáme, že bychom tyto hospody provozovali sami, ale ve spolupráci s nějakým partnerem, který by byl provozovatelem," dodal Šibal.

Stejně tak vedení pivovaru zvažuje možnost v některých hospodách umístit vlastní tanky a čepovat pivo přímo z nich. Aktuálně vedení pivovaru vyjednává s několika hospodami, podrobnosti zatím uvádět nechce.

Obměnou v minulých letech prošla i nabídka piv. "Značka Moravia je spojená se spodně kvašenými pivy, tedy ležáky, pod značkou Lucky Bastard naopak vznikají moderní, neotřelá svrchně kvašená piva. Obě značky ale spojuje řemeslná výroba a důraz na kvalitní suroviny," dodal Hrubeš.

Pivovar vaří během roku také devět pivních speciálů, sedm pod značkou Lucky Bastard, dva pod značkou Pivovar Moravia. "To se ale může změnit, neustále zjišťujeme, oč mají naši zákazníci zájem, ptáme se na hodnocení, bez ohledu na to, zda jde o provozovatele hospody nebo jediného konzumenta. A sledujeme samozřejmě také odezvu trhu," dodal Hrubeš.

Pivovar Lucky Bastard funguje od roku 2013, v roce 2016 se přestěhoval do prostor bývalého medláneckého pivovaru a o rok později oživil značku Moravia, která patřila brněnskému pivovaru založenému v roce 1898. Provoz ukončil ve 30. letech minulého století. Obě značky zastřešuje firma Czech Craft Beers.

ska kš


Zdroj: ČTK, 10. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:35