Agris.cz - agrární portál

Slovensko očekává nejnižší úrodu jablek za sedm let, méně bude i dalšího ovoce

28. 8. 2023 | ČTK

Slovensko očekává letos podle odhadu nejnižší úrodu jablek za posledních sedm let, méně bude i dalšího ovoce, zejména meruněk. Úrodu poznamenaly například jarní mrazy. ČTK o tom dnes informoval státní zemědělský kontrolní a zkušební ústav, který se odhady úrody zabývá. V produkci ovoce Slovensko soběstačné není.

Dvouciferný pokles úrody ústav očekává nejen u jablek, ale i u hrušek a hlavně u meruněk. Přibližně pětiprocentní výpadek odhadl v produkci broskví.

"Letošek domácímu ovoci velmi nepřeje. Nejvíce to je poznat u meruněk, které poničily hlavně jarní mrazy. Pokud se odhady naplní, vypadá to tak, že od roku 2017 budeme mít nejnižší úrodu jablek," uvedla generální ředitelka ústavu Štefánia Buschbacherová.

Úroda jablek na Slovensku by měla klesnout meziročně o 13,6 procenta, tedy o 4227 tun. Oproti roku 2018, kdy pěstitelé sklidili přes 43.000 tun jablek, by to znamenalo pokles o téměř 17.000 tun.

Slovenští farmáři už na jaře upozorňovali na dopady chladného počasí na úrodu, a to navzdory protimrazové ochraně. Vyšší počet mrazivých nocí a nízké teploty podle nich poškodily nejen kvetoucí ovocné stromy, ale také jahodníky.

Slovensko je v produkci ovoce mírného pásma soběstačné podle odhadu slovenského ministerstva zemědělství jen z necelých dvou pětin.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 03:53