Agris.cz - agrární portál

Někteří prodejci zemědělské techniky čekají letos pokles od 15 do 30 procent

29. 8. 2023 | ČTK

Někteří prodejci zemědělské techniky čekají letos meziroční pokles prodejů od 15 do 30 procent. Mnoho strojů kvůli inflaci i dopadům války na Ukrajině zdražilo o několik desítek procent. V aktuálním Programu rozvoje venkova chybí dotace na stroje pro pícnináře. Zemědělcům také zdražily vstupní náklady a naopak výkupní ceny za úrodu meziročně klesly. Jedním z trendů je zájem o stroje, které mají nižší spotřebu. ČTK to dnes na budějovickém agrosalonu Země živitelka řekli prodejci techniky.

Prodeje nižší o 15 až 20 procent čeká firma Liva Předslavice sídlící na Strakonicku. "Příjemně nás překvapilo, že i v době covidové jsme obraty navyšovali. V letošním roce přijde jednoznačně pokles, to je zkušenost všech firem, které dělají zemědělskou techniku. Vidíme to na zakázkách, není to žádná tragédie, ale pokles tam bude," řekl ČTK ředitel firmy Libor Jungvirt. K důvodům řadí dopady války na Ukrajině i skokové navýšení cen, kdy stroje zdražily o nižší desítky procent. Navíc loni se v cenách ještě tolik neprojevila inflace. Firma objednává stroje rok dopředu, takže měla ještě ceny řádově o desítky procent nižší než letos.

Propad asi o 30 procent čeká firma Pol-Agro, která prodává zemědělskou techniku. "Teď vyšel Program rozvoje venkova, kde vůbec nejsou dotace na pícniny, to znamená lisy, sekačky, obraceče, což u nás tvoří silnou část sortimentu. Nejde na to získat dotace, to znamená, že lidé to nechtějí, budou nákupy odkládat. Problém taky je, že někteří výrobci (produkci) podražili, někde je cena polského výrobku srovnatelná s top značkou Pöttinger, a v tu chvíli už není argument, proč ten polský stroj koupit," řekl ČTK obchodní zástupce firmy Pol-Agro Pavel Bouda.

Na pícnináře se zaměřuje firma Liva Předslavice. Prodává stroje na zpracování pícnin, obecně pro přípravu krmiv. Jde o stroje ze západní Evropy, největší firemní dodavatelé jsou z Německa, Rakouska a Finska.

"Je vidět poptávka po strojích, které jsou šetrnější k půdě, ekologické, ať už jsou k tomu zákazníci nuceni, že přecházejí na ekologický způsob výroby, anebo jen prostě chtějí snížit náklady na postřiky, na hnojiva. Jsou to třeba rotační brány, které místo toho, aby se tam muselo jet s postřikovačem, dokážou plevele zničit mechanickou cestou. Je poptávka po strojích, které mají nižší spotřebu, řeší se tlak na půdu. Dnes jsou stroje větší a větší, v zemědělství je akutní nedostatek lidí a podniky to musí řešit tím, že mají stroje většího záběru. Před deseti lety se také moc neřešilo, jaké budou na traktoru pneumatiky, dnes se to řeší strašně. Zájem o pneumatiky, které jdou nafoukat na malý tlak, aby byla větší styčná plocha s půdou, a tím se víc rozložila váha," řekl Jungvirt.

Liva Předslavice s 55 zaměstnanci měla předloni tržby z výrobků, služeb a zboží 426,5 milionu korun a zisk po zdanění 13,2 milionu. Vyplývá to z účetní závěrky. Výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila. Loni měla obrat kolem 450 milionů Kč, řekl ředitel.

Firma Pol-Agro nabízí hlavně polské stroje, také ukrajinské. Jde o vybavení pro malé farmy; přepravní techniku, rozmetadla hnoje, fekální návěsy a další. Pro firmu jsou klíčovými zákazníky zemědělci, kteří obhospodařují plochu do 100 hektarů. "Letos třeba nikdo nechce lisy. Trochu se naopak začínají víc poptávat bramborové kombajny," řekl Bouda. Firma Pol-Agro vznikla v roce 1993. Ročně dodá na český a slovenský trh přes 400 strojů, dováží je hlavně z Polska. Obrat má kolem 170 milionů Kč. Jeden stroj stojí v průměru 300.000 Kč.

Agrosalon Země živitelka končí v úterý. Představuje se přes 600 vystavovatelů. Loni výstava přilákala přes 114.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 29. 8. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 05:14