Agris.cz - agrární portál

Podzimní výstava Flora připomene v Olomouci rozdělení Československa

5. 9. 2023 | ČTK

Výročí 30 let od rozdělení Československa připomene podzimní výstava ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex, kterou od 5. do 8. října ožije Výstaviště Flora v Olomouci. Letos bude mít Flora podtitul Společné kořeny. Součástí výstavy budou zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima i mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela. ČTK to dnes sdělila ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. Podzimní etapu výstavy Flora Olomouc-Hortikomplex každoročně navštíví zhruba 20.000 lidí.

"Kořeny mají na podzimní výstavě hned několikerou symboliku. Jednak jako základ pro zrození a růst všech rostlin, květin, ovoce a zeleniny, z nichž je sestavena hlavní expozice. A pak i jako vyjádření společného pevného základu obou našich republik z někdejšího Československa. Jsou sice rozdělené hranicemi, ale přesto k sobě mají stále blízko a mají bohatou společnou historii obsaženou právě v kořenech. Vyrůstají z ní," uvedla Fuglíčková.

V hlavní expozici v pavilonu A budou své výpěstky prezentovat přední tuzemští zelináři a ovocnáři, areál zpestří floristická výzdoba. Autory letošní hlavní expozice jsou floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. "V pavilonu A vznikne unikátní prostor - svět plný barev, vůní a světla. Existovat bude pouhé čtyři dny, poté nenávratně zmizí. Všechny tak zveme k návštěvě," podotkl mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček. Souběžný festival gastronomie a nápojů Olima 2023 zahrnuje soutěž kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc Olima Cup či mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.

V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc uspořádá výstaviště ve spolupráci s předními českými floristy od 5. do 15. října akci Rozkvetlé památky. Týmy floristů své umění letos předvedou v trojici olomouckých kostelů, a to v barokním chrámu sv. Michala, gotickém kostele sv. Mořice a v Husově sboru postaveném v neoklasicistickém slohu.

beh ver


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 07:55