Agris.cz - agrární portál

Španělsko investuje přes 12 miliard eur do zmírnění dopadů sucha

13. 9. 2023 | ČTK

Španělská vláda investuje přes 12 miliard eur (zhruba 300 miliard Kč) do opatření ke zmírnění důsledků dlouhodobého sucha, se kterým se tato jihoevropská země potýká. Oznámila to dnes podle agentury Reuters španělská ministryně životního prostředí Teresa Riberaová.

Od loňského září jsou průměrné srážky ve Španělsku o 17 procent nižší, než činil průměr v letech 1991 až 2020. To vedlo k poklesu hladiny vody v nádržích a k ochromení produkce zemědělského sektoru, vyplývá z údajů ministerstva životního prostředí.

"Potřebujeme strukturální reakci a trvalé investice," uvedla ministryně na dnešní tiskové konferenci. Dodala, že peníze budou směřovat především do recyklace vody, výstavby odsolovacích zařízení a zlepšování vodní infrastruktury.

Ministerstvo v samostatném prohlášení uvedlo, že klimatické změny způsobují čim dál častější a intenzivnější sucha, přičemž Španělsko je podle něj zranitelnější než ostatní evropské země.

Španělsko o letošním podzimu v důsledku sucha očekává pokles sklizně obilovin až o 40 procent. Vláda odhaduje, že k pokrytí domácí poptávky bude zapotřebí dovézt ze zahraničí kolem 20 milionů tun obilí, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:39