Agris.cz - agrární portál

Vinařství na Litoměřicku letos počítá s dobrou úrodou, zatím sklízí na burčák

18. 9. 2023 | ČTK

Ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku začali vinaři se sklizní vína na burčák. Za rok vyprodukují zhruba 2000 až 3000 litrů částečně zkvašeného moštu. Ještě před týdnem neměly hrozny dostatečnou cukernatost, k jejímu zvýšení pomohlo teplé počasí. Hrozny na klasická vína budou ve vinařské obci sklízet od 25. září. ČTK to řekl vinař Pavel Hrabkovský mladší.

"Nedá se říct, 'teď je ten správný burčák', protože někdo ho má rád kyselejší, někdo sladší, někdo jiný zase přeběhlejší, s vyšším obsahem alkoholu," uvedl Hrabkovský, který pracuje ve vinařství u svého otce Pavla Hrabkovského staršího. Společně obhospodařují 10,5 hektaru vinic.

Letošní úroda je proti loňskému roku lepší, a to nejen díky teplému a slunečnému počasí, ale také díky dostatku vláhy v průběhu prázdnin. "V loňském roce byl konec prázdnin strašně mokrý a hrozny začaly geometrickou řadou hnít, takže nám například šardonka tekla mezi prsty," uvedl Hrabkovský s poukazem na odrůdu chardonnay. Letos podle něj vypadají vinohrady zatím zdravě. "Budou spíš do cukru než do sucha," podotkl.

Do vinic se na sklizeň vypravilo 15 brigádníků. Později nastoupí ještě pět lidí, což je podle vinaře ideální počet. Brigádníci sklízí čtyři řádky naráz, plody dávají do boxů na valník, který traktor odváží k lisu. Hrabkovský uvedl, že mimo období sklizně obhospodařují vinice hlavně stroje.

Vinařství Hrabkovský se specializuje na výrobu vína z vlastních hroznů. Zpracovává jak klasické odrůdy, tak i speciálnější jako hibernal, mopr a kerner. Lidé mohou od Hrabkovských koupit bílá i červená vína. Rodina je dodává do vináren v okruhu zhruba 100 kilometrů a prodává je také na vinobraní. Většinu lahví ale vinařství prodá přímo ze sklepa stálým zákazníkům. "Jezdí k nám vnoučata zákazníků, kteří jezdili už k mému dědovi," uvedl vinař. Zájemci mohou na ochutnávku jít do vinohradů, odkud je výhled na České středohoří. "Potom jedeme do sklepa, a protože mi lahvujeme ručně, nemáme linku, tak ukazuju, jak se lahvuje," dodal Hrabkovský.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 05:38