Agris.cz - agrární portál

Bulharsko po protestech zemědělců zakáže dovoz slunečnicových semen z Ukrajiny

21. 9. 2023 | ČTK

Bulharsko dočasně zastaví dovoz slunečnicových semen z Ukrajiny. Vláda v Sofii o tom rozhodla po dohodě s bulharskými pěstiteli, kteří v uplynulých dnech proti importu ukrajinských zemědělských produktů protestovali. Informovala o tom rozhlasová stanice BNR.

Bulharsko minulý týden uvedlo, že neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů, který měl skončit 15. září a který kvůli ochraně trhu přechodně zavedla Evropská komise pro pětici zemí východního křídla EU.

Slovensko, Polsko a Maďarsko na rozdíl od Bulharska oznámily, že budou pokračovat v omezení dovozu ukrajinského obilí. Ukrajina kvůli tomu na trojici zemí podala stížnost u Světové obchodní organizace (WTO). Obchodní spor následně přerostl v diplomatickou roztržku mezi Ukrajinou a Polskem, které je jinak blízkým spojencem Kyjeva v jeho boji proti ruské invazi.

Postoj bulharské vlády vyvolal protesty bulharských zemědělců, kteří od pondělí protestovali za prodloužení dovozového embarga na ukrajinské zemědělské produkty a na řadě míst země zablokovali dopravu.

Vláda dnes podepsala se zemědělci memorandum, které předpokládá zákaz dovozu ukrajinských slunečnicových semen do doby, než bude spotřebována bulharská produkce z poslední zemědělské sezóny. Kabinet premiéra Nikolaje Denkova zároveň rozhodl o navýšení kompenzací zemědělcům o 63 milionů leva (785 milionů korun). Farmáři po podpisu dohody ukončili protest, při němž hrozili svými stroji zablokovat centrum Sofie.

Podle BNR se nyní vedou jednání s Evropskou komisí o zákazu dovozu ukrajinských zemědělských produktů, který by přesahoval deset procent domácí produkce v daných zemích.

abl jd


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 11:15