Agris.cz - agrární portál

Růst nákladů pěstitelů chmele se nepromítá do cen jejich produkce, uvedlo MZe

21. 9. 2023 | ČTK

Pěstitelům chmele se nedaří výrazný růst nákladů promítnout do jejich prodejních cen. Důvodem jsou hlavně dlouhodobé smlouvy s odběrateli, které se uzavírají na tři až pět let. Náklady na hnojiva jim loni vzrostly meziročně až na čtyřnásobek, za energie při sklizni platily o téměř 150 procent vyšší ceny. Ministerstvo zemědělství (MZe) to uvedlo v odůvodnění nařízení o letošní mimořádné podpoře pro zemědělce. Rozdělit by se mělo zhruba 240 milionů korun. Dostat by ji měli pěstitelé chmele, ovoce, zeleniny a chovatelé skotu.

Ministerstvo uvedlo, že pěstování chmele je náročné na dodávky materiálu, jako jsou například hnojiva. Energie tvoří náklady na sušení úrody po sklizni, pěstitelé také využívají sezonní pracovníky. "Ceny minerálních hnojiv se zvýšily o 167 až 301 procent, přípravků na ochranu rostlin až o 220 procent a ceny energií během sklizně vzrostly až o 147 procent," uvedlo.

Mze také upozorňuje na to, že situace zemědělců může vést k poklesu produkčních ploch chmele v následujících letech. Uvedlo, že firmy přišly kvůli válce o pracovníky z Ukrajiny. Ruční práce je při pěstování chmele stále nezastupitelná, ministerstvo zmiňuje například zavěšování a zapichování chmelovodičů a další práce. Podle MZe pěstování ovlivňuje i stáří rostlin. Porostů starších 15 let bylo loni 28,5 procenta, v produkčním věku 49 procent. Podle Mze je také 71 procent konstrukcí pěstitelů starších 20 let.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) koncem srpna uvedl, že se letos očekává průměrná úroda. Předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda řekl, že očekává úrodu kolem 6000 tun, předloni to bylo 4452 tun.

Rozloha plochy chmelnic klesá vytrvale od roku 2018. Nyní zabírají 4873 hektarů, což je o 145 hektarů méně než před pěti lety. Nejvíce jich je na Žatecku, dále na Úštěcku v litoměřickém okrese a Tršicku na Olomoucku. Ministerstvo zemědělství podporuje obnovu chmelnic. Z České republiky se vyváží okolo 60 procent úrody, nejvíce do Japonska a Číny.

Na situaci pěstitelů upozorňuje ve výroční zprávě společnost Žatec Hop Company. Pro letošní rok se podle ní očekává růst nákladů zemědělců o 40 procent ve srovnání s rokem 2021. Firma, které se chmelem obchoduje, uvedla, že má uzavřené smlouvy na sklizně v letech 2023 až 2025 za ceny, které nákladům pěstitelů neodpovídají.

Jedinou možností, jak situaci řešit, je podle ní požádat odběratele, tedy pivovary, o vyšší ceny u již uzavřených smluv. "Návrhy na navýšení cen uzavřených prodejních kontraktů byly všem našim odběratelům zaslány koncem listopadu, resp. začátkem prosince 2022. Podle očekávání někteří naši odběratelé náš návrh ihned odmítli," uvedla firma ve výroční zprávě. Zmínila například zahraniční pivovary Molhem, Duven a SHS. Uvedla, že oslovila i japonské odběratele nebo Budvar. Upozornila také na to, že pokud se nepodaří zvýšit ceny, které může společnost následně platit i pěstitelům, mohou se v krátké době výrazně snížit plochy chmelnic v ČR.

zaz ptd


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 13:48