Agris.cz - agrární portál

Prouza: Ceny potravin klesají tam, kde je konkurence mezi dodavateli

3. 10. 2023 | ČTK

Ceny potravin klesají hlavně v segmentech, kde je větší konkurence mezi dodavateli obchodních řetězců. Na sociální síti X to uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Například u mouky podle svazu za posledních 12 měsíců stále rostly ceny zpracovatelů, zatímco u zemědělců i v obchodech klesaly. Podobná situace je podle něj i u mléka.

Podle dříve zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny zemědělských výrobců v srpnu meziročně klesly o 16,4 procent, potraviny pro spotřebitele meziročně zdražily o 7,5 procenta.

Prouza uvedl, že podle jeho výpočtů vycházejících z dat ČSÚ klesla u zemědělců cena pšenice každý měsíc za poslední rok v průměru o 3,5 procenta. "Ale výrobci tuto mouku z levnější a levnější pšenice přitom každý měsíc o něco zdražili," napsal s tím, že ceny výrobců mouky rostly za posledních každý měsíc v průměru o 0,77 procenta. V obchodech ceny klesaly o 1,4 procenta.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se ve svém letošním zjišťování cen základních potravin zabýval i cenami mouky. Tržní strukturu zpracovatelů pšenice, tedy hlavně mlýnů, označil za oligopolní. To znamená, že na trhu existuje jen málo výrobních firem. ÚOHS poukázal na to, že na trhu jsou dva významní hráči a několik menších. Zároveň uvedl, že 80 procent nabídky tvoří takzvané privátní značky obchodních řetězců.

Podle Prouzy je podobná situace i u mléka, kde klesají výkupní ceny zemědělců v průměru o 1,1 procenta měsíčně. Ceny zpracovatelů podle SOCR rostly v posledních 12 měsících v průměru o 0,57 procenta každý měsíc, v obchodech ceny rostly o 0,27 procenta, uvedl. "Obchody do konečných cen promítají jen část zdražení dodavatelů," doplnil.

Výrobci potravin musí podle Prouzy přistoupit ke zlevňování i kvůli privátním značkám řetězců nebo zahraniční konkurenci. Díky společnému trhu v EU klesá například cena másla, uvedl. Ceny másla se podle SOCR v posledních 12 měsících snížily jak u výrobců, tak v řetězcích.

Prouza upozornil i na klesající ceny kuřecího masa. "Zlevňují producenti i zpracovatelé, díky nižším cenám z dovozu ceny na pultech klesají ještě rychleji," uvedl. Na český trh se dováží nejvíce z Polska, díky zrušení cel se dováží rovněž kuřecí maso z Ukrajiny.

Podobný trend je podle Prouzy i u vepřového masa. "Výkupní ceny prasat v průměru rostly o 2,2 procenta měsíčně, ale cena masa od dodavatelů rostla jen poloviční rychlostí - a cena na pultech dokonce jen čtvrtinovou rychlostí, mimo jiné i díky zajímavým slevovým akcím," dodal.

zaz ptd


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 05:02