Agris.cz - agrární portál

Výrobce uzenin a lahůdek Váhala loni zvýšil tržby, měl ale ztrátu

4. 10. 2023 | ČTK

Společnost Váhala, která v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku vyrábí uzeniny, lahůdky a pečené výrobky, loni zvýšila tržby o 7,7 procenta na 561,3 milionu korun z 521 milionů korun v roce 2021. Hospodaření potravinářské firmy ale skončilo ztrátou 7,8 milionu korun po zisku 23,8 milionu korun v roce 2021. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti Váhala, kterou vlastí čtyři fyzické osoby.

Hospodaření rodinné firmy Váhala loni negativně poznamenaly prudce rostoucí náklady na výrobu. "Do války na Ukrajině se nákladově a prodejně situace vyvíjela standardně. Po vypuknutí války nastaly rozsáhlé změny," uvedlo vedení firmy ve výroční zprávě. Od loňského března společnost Váhala postupně zaznamenala zdražení takřka všech nákladových položek. "Zároveň se výrazně začala prodlužovat dodací lhůta jednotlivých komponentů. Neustále se zdražovaly výrobky a byli jsme nuceni o více jak deset milionů korun zvýšit skladové zásoby obalového a pomocného materiálu," stojí ve výroční zprávě.

Společnost přesto v roce 2022 dokončila novou halu o výměře 1350 metrů čtverečních, která je na místě hlavního parkoviště u firmy. Do nových prostor firma umístila veškeré balicí a krájecí linky. Přemístila tam také expedici masných a lahůdkářských výrobků s expediční linkou. "Za poslední dva roky proběhly v naší firmě masivní investice a rekonstrukce. Z těchto důvodů nám výrazně vzrostly odpisy a vše se také projevilo ve výsledku hospodaření, které za loňský rok skončilo ztrátou," uvedlo vedení firmy.

Výrobní program firmy Váhala čítá 130 masných a lahůdkářských produktů. Na masné a uzenářské výrobky loni připadlo 90 procent produkce podniku, zbylých deset procent představovaly různé saláty či obložené chlebíčky. Část produkce společnost exportuje, loni v zahraniční utržila 36 milionů korun. V roce 2022 zaměstnávala v průměru 157 pracovníků.

beh hj


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 19:15