Agris.cz - agrární portál

Úroda jablek je v sadech u Buchlovic ve srovnání s loňskem zhruba poloviční

5. 10. 2023 | ČTK

Úroda v ovocných sadech společnosti Lukrom plus u Buchlovic na Uherskohradišťsku je letos v meziročním srovnání zhruba poloviční. Zatímco loni tam brigádníci sklidili přibližně 350 tun jablek, letos to odhadem bude asi 180 tun. Příčinou podprůměrné úrody je přetrvávající sucho, negativně ji ovlivnily také jarní mrazy a letní krupobití. Část jablek v uplynulých týdnech poškodili také zpěvní ptáci, řekl dnes ČTK vedoucí sadů Jaromír Tabarka. Podnik navíc postupně snižuje výměru jabloňových sadů.

Sklizeň v sadech začala v červenci, trvat by měla do konce října. Brigádníci tam nyní ze stromů češou jablka odrůdy Rubín Šampion. Následovat budou odrůdy Golden Delicious, Jonagold, Idared, Melrose a Topaz. Sklizená už je letní odrůda Discovery. "Zájem je velký, protože v zahradách lidé v okolí vůbec nic nemají. Musejí čekat fronty. Uvažujeme, jestli třeba nebudeme prodávat po dvou bednách na osobu, aby se dostalo na víc lidí. Někteří to berou i po osmi bednách a pak se nedostává na ty, co čekají," řekl Tabarka.

Většinu letos sklizených jablek plánuje Lukrom plus prodat do konce roku. Dlouhodobě je neskladuje. Zhruba polovina letošní úrody připadá na konzumní jablka, která mají průměr nejméně 6,5 centimetru. Zbytek tvoří takzvaná průmyslová jablka, která jsou menší. Průmyslová jablka se využívají například při výrobě džusů, moštů nebo přesnídávek. Zákazníci si je kupují také na kvas pro výrobu pálenek, případně na sušení.

V minulých letech Lukrom plus jablka prodával do několika firem, pořádal v Buchlovicích i samosběry. Letos je však podnik nabízí zákazníkům pouze takzvaně ze dvora. Loni přišel kilogram konzumních jablek z Buchlovic na 18 až 25 korun, letos je to podle vedoucího sadů 24 až 29 korun. Za kilogram průmyslových jablek zaplatí zájemci 18 korun, při odběru nad 100 kilogramů sedm korun. Loni to bylo deset a šest korun.

Jablka v sadech češou brigádníci, denně jich bývá mezi 12 až 15. Jsou mezi nimi jak lidé důchodového věku z okolí, kteří si chtějí přivydělat, tak agenturní pracovníci ze zahraničí. Zatímco v roce 2020 pěstoval Lukrom plus jablka v Buchlovicích na 50 hektarech, o dva roky později už jen na 38 hektarech a letos jich opět ubylo. "Proti loňsku jsme snížili výměru jabloní o šest hektarů a předpoklad je dalších osm hektarů," řekl vedoucí sadů.

Kácením stromů podle něj podnik reaguje na přestárlost některých jabloní a příliv levných jablek z Polska na český trh. "Budeme čekat, jak se ekonomická situace na trhu s jablky bude vyvíjet. Pokud se zlepší, předpoklad je, že bychom do budoucna nějaké jabloně znovu vysadili," doplnil Tabarka. Firma v Buchlovicích pěstuje také višně, meruňky, hrušně, slivoně nebo broskvoně.

chv dvd


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:31