Agris.cz - agrární portál

Povodí Labe do deseti let vyčistí koryto a břehy Chrudimky v Pardubicích

12. 10. 2023 | ČTK

Povodí Labe během deseti let vyčistí koryto a břehy Chrudimky v Pardubicích od náletových dřevin a stromů, které by mohly spadnout. Práce budou rozloženy do tří etap, v první se bude čistit úsek v délce asi 250 metrů od vojenského jezu proti proudu řeky. Státní podnik se při tom bude řídit podmínkami stanovenými orgány ochrany přírody, řekla ČTK mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

"Koryto v bývalém vojenském prostoru je už dost zarostlé vegetací. Abychom neprovedli naráz velký zásah, je to rozděleno na etapy. Některé vrby se pokácejí úplně, některé se ořežou na torza. Při větru z nich pak nic nespadne a zároveň je bude moci například hmyz ještě nějaký čas využívat. Třeba brouci žijící ve dřevě mají životní cyklus od vajíčka po dospělce čtyři až pět let," uvedla Bendová.

Povodí Labe nechá kvůli obnově původní kapacity řeky a zvýšení protipovodňové ochrany odstranit překážky z koryta vyřezat invazní nepůvodní stromy, například pajasany a akáty, keře a náletové dřeviny jako vrby a bezy. Rovněž se z břehů odstraní přestárlé, zdravotně nevyhovující, nakloněné a částečně popadané stromy. Část z nich bude kvůli zachování přirozeného biotopu ponechána, případně z nich vzniknou stojící torza.

Náhradní výsadba se po dokončení první etapy neplánuje. Další kácení bude následovat nejdříve po dvou letech. Povodí Labe chce podobným způsobem v druhé a třetí etapě vyčistit koryto řeky proti proudu až po most zvaný Červeňák, dokončení se předpokládá do deseti let. Zásahům bude vždy předcházet posouzení stavu dřevin.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 04:40