Agris.cz - agrární portál

Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit

26. 10. 2023 | ČTK

Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky. Kdo bude chtít vidět výlov, musí si přivstat. Výlov se koná tradičně 28. října od 07:00. ČTK to řekl majitel společnosti Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.

"Připravujeme klasickou ukázku lovení rybníka na podložní síť. Tradičně probíhá sháňka ryb na loviště od 07:00 do 07:30, pak budeme plnou síť zvedat, ryba se potom třídí. Prodej živých ryb bude od 08:00 a bude probíhat až do odpoledne," řekl Vondrka.

Jednotná cena za kapra při sobotním výlovu bude 135 korun, loni stál 130 korun. Vánoční ceny budou v regionu o něco vyšší, mezi 140 až 150 korunami, odhadl Vondrka. "U velkých řetězců se dá očekávat takováto cena. Zahrnujeme do toho velkou inflaci, nárůst nákladů, kteří mají stánkaři s přepravou ryb, mzdové náklady," řekl Vondrka. Růst ceny bude proti loňsku o deset až 15 korun za kilogram, dodal.

Letošní sezonu trápí rybáře rybožraví predátoři. Kormorán velký způsobil na jaře škody na násadách. Na počet kusů bude proto možná výlov chudší a kvůli tomu se i změní poměr ryb. Bude letos o něco častější bílá ryba, plotice, perlín či cejn. "Na rybnících, které od září lovíme, tam na počet kusů ryby chybí. Ryby pak mají tendenci dorůst vyšší hmotnosti. Jenom nárůstem hmotnosti ale letošní výlov nedoženeme," uvedl Vondrka.

Bohdanečský rybník leží poblíž Lázní Bohdaneč a je významnou ornitologickou lokalitou. Rozloha vodní hladiny je 90 hektarů. Společně s rybníkem Matka je národní přírodní rezervací. Kromě sobotního výlovu tak budou mít návštěvníci možnost poznat místní faunu.

"Ornitologové ukazují kroužkování ptactva. Mají stativové dalekohledy, lze jimi dohlédnout na obnažené dno rybníka, které láká množství ptáků. Je to rozhodně událost, kterou lze doporučit dospělým i dětem," řekl Vondrka.

Lidé přicházejí na akci po celý den, na ranní výlov přijíždí kolem 500 lidi. V průběhu dne tam projde kolem 3000 až 5000 lidí. Rozprostřou se po hrázi, na Polákův ostrov, řekl Vondrka. "Nejsou tady tlačenice, fronty, je to příjemná společenská událost," dodal.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:58