Agris.cz - agrární portál

Výrobce dortů Marlenka z Frýdku-Místku zvýšil loni tržby na 708,8 milionu korun

30. 10. 2023 | ČTK

Společnost Marlenka international, která vyrábí ve Frýdku-Místku medové dorty, zvýšila loni tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb o 100,8 milionu na 708,8 milionu korun. Nárůst představoval 16,6 procenta. Hospodaření firmy skončilo čistým ziskem 78,2 milionu korun, v roce 2021 to bylo 115 milionů. Společnost Marlenka international to uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Rok byl podle firmy plný inovací a pozitivních změn, přinesl ale i velké výzvy související s vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině a zdražováním surovin a energií. "Růst cen surovin a energií dosahoval až desítky procent, což vytvořilo nestabilní podmínky na trhu. Zvýšení nákladů na výrobu přimělo společnost postupně zdražovat své výrobky, ale s ohledem na zákazníky se nepřenášela veškerá tíha nákladů na ně," uvedla Marlenka.

Vyrobila loni téměř 9,9 milionu produktů, což představovalo meziroční nárůst o osm procent. "V roce 2022 jsme výrobky exportovali do 43 zemí Evropy, Severní Ameriky a Asie. Export představuje 72 procent z celkového obratu prodeje, zatímco tuzemský prodej zůstává na úrovni 28 procent," uvedla společnost. Ze zahraničních tržeb tvoří 88 procent prodej v Evropské unii.

Podnik spotřebuje při výrobě ročně téměř 200 tun medu. Mezi nejprodávanější výrobky Marlenky patří dlouhodobě dorty, kuličky či snacky. "V roce 2022 jsme zaznamenali výrazný nárůst prodeje většiny těchto skupin výrobků. Dorty, naše nejdůležitější dominantní produktová řada, dosáhly největšího meziročního nárůstu prodeje," uvedla firma. Nárůst prodeje dortů činil 12,3 procenta.

Společnost uvedla, že neustále roste prodej bezlepkových medových dortů, které jsou na trhu osm let. "V roce 2022 jsme zaznamenali rekordní nárůst prodeje těchto výrobků. Bezlepkový medový dort si připsal nárůst prodeje o 36 procent, bezlepkové kuličky o 18 procent a bezlepkový dortík o 30 procent," uvedla firma. Bezlepkové výrobky tak získávají stále větší podíl na trhu.

"Rok 2022 byl opět plný inovací. Změnou prošly obaly, které byly přizpůsobeny požadavkům zemí, do kterých Marlenka expanduje. Tyto byly posuzovány z hlediska požadavků zákazníka i legislativy. Zavedly se i nové výrobky, které byly z oddělení vývoje uvedeny do výrobního procesu. Marlenka provedla vlastní audity u dodavatelů stěžejních surovin. Výsledkem je schválení těchto dodavatelů na další období," uvedla firma.

Vzhledem k narůstající výrobě firma navýšila skladovací kapacity. "Do rozvoje firmy bylo od roku 2009 do konce roku 2021 investováno více než 1,4 miliardy korun. Veškeré výrobní technologie jsou vyvíjeny na míru a na jejich vývoji společnost Marlenka aktivně spolupracuje," uvedla firma. Na některé části výrobní linky má společnost i vlastní patent.

Na počátku letošního roku koupila Marlenka v dražbě historickou Lembergerovu továrnu ve Frýdku-Místku. Do areálu časem přemístí svou výrobu, zároveň plánuje i jeho využití pro obyvatele města.

Marlenka international měla loni průměrně 301 zaměstnanců, meziročně o 17 více. Společnost produkující dorty Marlenka je na trhu od roku 2003 a vyrábí produkty podle staroarménské rodinné receptury. Jejím majitelem je Gevorg Avetisjan, který z Arménie pochází.


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:28