Agris.cz - agrární portál

Ministři EU se zabývají podporou venkova a jak zastavit odchody mladých do měst

21. 11. 2023 | ČTK

Ministři zemědělství Evropské unie dnes v Bruselu jednají o podpoře venkovských oblastí. Podle českého ministra Marka Výborného je kladen velký důraz zejména na to, aby se na evropském, tedy i českém venkově podařilo udržet zaměstnanost a aby mladí lidé neodcházeli z venkova do měst.

Téma podpory venkovských oblastí označil Výborný za důležité nejen pro Českou republiku, ale i pro další země, například Francii a z Německa zejména Bavorsko. "Je potřeba vytvořit podmínky pro to, aby mladí lidé zůstávali v zemědělském sektoru," řekl ČTK Výborný.

Ministři by dnes měli podpořit deklaraci, tedy nikoli legislativní akt, která se problémy venkova zabývá. Dokument by měl podle Výborného mimo jiné podpořit například "zajištění vysokorychlostního internetu ve venkovských oblastech tak, abychom ho dokázali využívat právě i v oblasti zemědělství".

Ministři zemědělství mají dnes v plánu zabývat se i monitoringem lesů, což je téma, které rozpracovala už Česká republika během svého předsednictví v druhé polovině loňského roku. "Již tehdy jsme během workshopů hledali vyvážené řešení toho, jak monitoring uvést v praxi, aby neznamenal zbytečně vysoké finanční náklady a současně vedl k tomu, co potřebujeme, tedy udržet zdravé lesy v celé Evropě," řekl k tomu český ministr zemědělství, který na toto téma už dnes ráno jednal s kolegy z Finska, Švédska a Litvy.

Ministr Výborný dodal, že si na dnešek domluvil schůzku i se svým řeckým protějškem, se kterým chce řešit aplikaci zaměřenou na ceny potravin. "Možnost mít on-line aplikaci, která by ukazovala, jaké jsou aktuální průměrné ceny základních potravin, jako to mají třeba v Řecku nebo v Rakousku, je cesta, kterou bychom se chtěli ubírat," řekl už dříve ministr. V Řecku podle něj klesla díky aplikaci cena potravin o 18 procent. Tlačí totiž podle něj řetězce k dodržování rozumných marží a přiměřených cen.

Dnes v Bruselu Výborný zmínil, že ho zajímají právě zkušenosti, které mají Řekové s fungováním aplikace. "Uvidíme, jestli by ten systém byl aplikovatelný i v České republice. Budu chtít slyšet i to, do jaké míry je ten systém v Řecku udržitelný trvale, zda to nebyla jen reakce na zvýšené ceny v loňském roce," dodal český ministr.

Prezident českého Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza už dříve uvedl, že by aplikace měla dopad na tržby malých obchodů.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:02