Agris.cz - agrární portál

O zlatý pohár Pivex se uchází 42 značek piv z devíti průmyslových pivovarů

24. 11. 2023 | ČTK

Do degustační soutěže Zlatý pohár Pivex - Pivo 2024 přihlásilo devět průmyslových pivovarů 42 značek piv, která budou porotci hodnotit v pěti kategoriích. Druhé kolo hodnocení lahvových piv se uskuteční v únoru příštího roku, jednokolová soutěž sudových piv Zlatý soudek Pivex 2024 a Zlatý pohár Special Pivex 2024 se uskuteční v dubnu příštího roku, kdy budou také vyhlášeny výsledky. Pořadatelé to dnes oznámili novinářům.

Stejně jako v předcházejících ročnících soutěže je nejvíce vzorků v kategorii světlý ležák, kam pivovary přihlásily 16 značek, své zástupce mají mimo jiné loňský vítěz Zubr, Staropramen, Starobrno, Litovel nebo Holba. Kromě světlých ležáků se průmyslové pivovary utkají i v kategoriích světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a míchané pivo nízkoalkoholické a nealkoholické.

Certifikovaní degustátoři hodnotí vzorky anonymně, označené jsou pouze kódy. Vzhledem k tomu, že většina degustátorů jsou sládci ze soutěžících pivovarů, systém jim přiděluje vzorky tak, aby nehodnotili vlastní produkci. "Hlavními hodnoticími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a případně hořkost. Konečný výsledek je určen součtem hodnot z obou kol," uvedl za pořádající agenturu SNIP Richard Morávek.

Zlatý pohár Pivex se koná podvaatřicáté, pro řemeslné pivovary je určená soutěž sudových piv Zlatý soudek, která má jen jedno kolo. Ve třetím ročníku se letos vrací i jednokolová soutěž svrchně kvašených speciálů Zlatý pohár Special Pivex 2024. Vyhlášení výsledků soutěží je naplánované na 2. dubna 2024.

V předcházejícím ročníku se stal šampionem Zlatého poháru Pivex Zubr Gold, Zlatý pohár special Pivex získal Baltic Porter 19 z Minipivovaru U Tomana v Brně. Mezi minipivovary v soutěži Zlatý minisoudek Pivex zvítězil brněnský Pivovar Moravia s Medláneckým kluzákem 11.


Zdroj: ČTK, 24. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 20:15