Agris.cz - agrární portál

Celníci odhalili v dodávce na D8 dodávku převážející tunu závadného masa

28. 11. 2023 | ČTK

Celníci zastavili na dálnici D8 u exitu Doksany na Litoměřicku dodávku převážející tunu závadného masa. Šlo o zmražené kachní maso převážené v nevyhovujících teplotních podmínkách. S přepravcem bude zahájeno správní řízení, ve kterém mu podle zákona o potravinách hrozí pokuta až do deseti milionů korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí krajského celního úřadu Jiří Nejedlý.

Celníci si vytipovali červenou dodávku ve čtvrtek odpoledne. Řídil ji čtyřicetiletý cizinec, který maso převážel v nákladním prostoru, kde bylo sedm stupňů Celsia. Maso tak už bylo rozmražené, protože dodávka nebyla vybavená chladírenským zařízením. Řidič podle celníků uvedl, že potraviny veze z Prahy do Berlína. U celníků měl navíc evidovaný dluh za neuhrazenou pokutu ve výši 1000 korun za dopravní přestupek. Pod hrozbou odebrání registračních značek ji na místě zaplatil.

"Potraviny živočišného původu, u nichž je významně přerušený mrazírenský řetězec, nelze považovat za bezpečné," uvedl Nejedlý. Celníci proto kontaktovali pracovníky krajské veterinární správy (KVS), do jejíž kompetence podezření z porušení veterinárních předpisů při přepravě živočišných produktů spadá. Veterinární inspektoři všechny rozmražené produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich bezpečnou likvidaci v asanačním podniku.

Od začátku roku se ústeckým celníkům podařilo odhalit pět případů přepravy potravin živočišného původu v nevyhovujících podmínkách. Spolu s inspektory KVS zajistili více než dvě tuny živočišných produktů. Díky spolupráci celníků a veterinárních inspektorů se tyto závadné produkty nedostaly do restaurací, obchodů či zákazníkům na stůl.

trs kš


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 05:59