Agris.cz - agrární portál

Pivovar v Náchodě má více než stoletou tradici výroby pivních speciálů

5. 12. 2023 | ČTK

Pivovar v Náchodě, který první pivo vystavil před 150 lety, 6. prosince 1873, se v současnosti profiluje jako významný výrobce speciálních piv, která tvoří necelých 40 procent jeho výstavu. Značku Primátor používá od roku 1935. Pivovar Primátor používá český slad a chmel, současně patří k průkopníkům netradičních piv na českém trhu a přináší různé pivní styly ze světa. V roce 2003 tu byla spuštěna technologie výroby svrchně kvašených piv a světlo světa spatřilo první pšeničné pivo Weizenbier, které o deset let později získalo na prestižní degustační soutěží WBA v Londýně titul nejlepšího piva na světě. Aktuálně má pivovar Náchod v nabídce 17 druhů piv, plus dvě až tři limitované edice ročně. Svoji produkci vyváží do více než 30 zemí.

Vzniku tohoto pivovaru v roce 1872 předcházel výkon práva várečného ve sklepích náchodských měštanů. Návrh na jeho stavbu schválili náchodští radní 30. června 1871, v dubnu následujícího roku byl slavnostně položen základní kámen a v říjnu 1873 bylo uvařeno celkem 17 várek deseti a jedenáctistupňového piva. Už v následujícím roce tu bylo vystaveno téměř jedenáct tisíc hektolitrů piva, pivovar se však potýkal s nedostatkem ledu a kvalitní vody.

První skutečně speciální pivo začal náchodský pivovar vyrábět už v roce 1908. Bylo to patnáctistupňové tmavé "zdravotní“ pivo Salvator, které bylo doporučováno "hlavně chudokrevným a rekonvalescentům." V roce 1935 byla zavedena obchodní známka Primátor pro nové tmavé dvanáctistupňové pivo vařené podle bavorského způsobu ze speciálních sladů. Kromě tohoto piva začal pivovar v roce 1968 vařit také dvanáctistupňový světlý ležák Extra Speciál, který byl roku 1970 vyhlášen nejlepším ve své kategorii v tehdejším Československu.

V rámci privatizačního procesu byl pivovar v roce 1993 navrácen městu Náchod a stala se z něj akciová společnost. O pět let později prošel velkou odbytovou i finanční krizí, mnoho zaměstnanců bylo propuštěno a majitel, město Náchod, zvažovalo jeho odprodej do soukromých rukou. Po úspěšném zavedení speciálních piv - šestnáctiprocentního v roce 1995 a jedenadvacetiprocentního v roce 1998, začínal pivovar o rok později vyrábět nejsilnější pivo v Čechách, čtyřiadvacetiprocentní tmavý speciál Primátor Double. V roce 2012 uvedl Primátor na trh mixovaný nápoj pšeničného piva s grepovou limonádou pod chráněným názvem Chipper, následujícího roku jej doplnila příchuť hruška se zázvorem.

Dnes je Primátor největším výrobcem svrchně kvašených piv v Česku, nezapomíná ale ani na klasický ležák. Vlastníkem pivovaru je liberecká firma LIF, která ho od města koupila za 150 milionů korun v roce 2009. Do skupiny LIF v Česku patří také pivovary Svijany a Rohozec. Náchodský Primátor má aktuálně podle svých stránek 87 zaměstnanců a ročně uvaří 120 tisíc hektoliktrů piva, na export směřuje přes 30 procent produkce. V únoru 2020 sem nastoupil nový sládek Pavel Novák, který nahradil Petra Kalužu, jež se od té doby věnuje řízení celého pivovaru.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 15:56