Agris.cz - agrární portál

Na dvou polských farmách u německých hranic se objevila ptačí chřipka

11. 12. 2023 | ČTK

Na dvou polských drůbežích farmách u německých hranic v severozápadní části země se objevily případy ptačí chřipky. U opeřenců byl zjištěn její vysoce nakažlivý podtyp H5N1. Dnes to podle agentury Reuters uvedla s odkazem na polské úřady Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH).

Obě ohniska nákazy se nacházejí na farmách poblíž Štětína. Nemoc zahubila 22.900 kusů drůbeže z celkového počtu 104.165 ptáků. Zbytek chovu byl utracen, uvedla WOAH.

Výskyt ptačí chřipky mezi drůbeží Polsko oznámilo už v půli října. Ohnisko nákazy bylo tehdy zjištěno na dvorku s 80 kusy domácího ptactva na severu země.

V Polsku se v létě prokázal přenos ptačí chřipky i na kočky. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se jich nakazily téměř tři desítky. Nejsou ale zprávy o tom, že by se nákaza podtypem viru chřipky H5N1 přenesla na člověka.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů a právě i koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí, a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

Nákazu, která byla známá už v 19. století pod názvem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.

vjn jd


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:01