Agris.cz - agrární portál

Prazdroj instaluje solární panely na všechny tři závody,pokryjí 2,4 pct spotřeby

12. 1. 2024 | ČTK

Plzeňský Prazdroj pokryje do konce března střechy svých tří českých závodů 3400 solárními panely s celkovou plochou 23.000 metrů čtverečních, což odpovídá rozloze čtyř fotbalovým hřiští. Roční produkce elektřiny ze všech panelů dosáhne 1600 MWh a pokryje 2,4 procenta celkové spotřeby energie závodů v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích. Tím se ušetří až 500 tun oxidu uhličitého ročně, řekl dnes ČTK mluvčí největší české pivovarnické skupiny Zdeněk Kovář.

Cenu stavby pivovar neuvedl. "Technologii instaluje společnost ČEZ ESCO, která je zároveň investorem projektů. My pak na základě uzavřených smluv technologii postupně splácíme v ceně elektřiny," uvedl Kovář.

První solární elektrárnu zprovoznila skupina loni v listopadu ve Velkých Popovicích. "Celkem 288 panelů je na střeše čistírny odpadních vod. Výkon postačí na pokrytí 12 procent spotřeby čistírny. Dalších 466 panelů je na střeše stáčecí linky, pokryjí zhruba desetinu spotřeby stáčírny. Zprovoznění očekáváme na přelomu ledna a února," uvedl Kovář.

V pivovaru Radegast v Nošovicích osázeli střechu automatizovaného skladu 1750 panely. "Plně pokryjí veškerou spotřebu skladu a ještě 36 procent plechovkové linky. Se zprovozněním počítáme v březnu nebo dubnu," uvedl mluvčí.

V plzeňském pivovaru je v plánu přes 1000 panelů na střeše nového automatizovaného skladu, energie ze slunce pokryje přes 48 procent jeho spotřeby. "Aktuálně probíhají projektové práce, s instalací počítáme v prvním letošním čtvrtletí. S uvedením do provozu počítáme do konce letošního roku," řekl Kovář. V Plzni by se měla fotovoltaika ještě rozšířit.

"Naším cílem je využívat energii pouze z obnovitelných zdrojů. Fotovoltaika je jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout. Panely instalujeme na vhodných střechách, které není potřeba dodatečně staticky zabezpečovat," řekl technický ředitel Pavel Šemík. Výhradně "zelenou elektřinu" chce Prazdroj využívat od roku 2025. Z prostorových důvodů nelze pokrýt spotřebu všech pivovarů jen ze slunce. "Výrazný podíl na cestě k uhlíkové neutralitě má nákup zelené elektřiny od externích dodavatelů. Hledáme vhodného partnera. Rádi bychom podpořili vznik úplně nového zdroje, který by pokryl naši spotřebu," řekl manažer udržitelnosti Ivan Tučník.

Stejné je to s teplem. "V Plzni ho odebíráme už dva roky teplo z dřevní štěpky od Plzeňské teplárenské. Díky tomu se nám podařilo snížit emise o 76 procent," řekl Kovář. Skupina Asahi, která vlastní Plzeňský Prazdroj, nadále redukuje spotřebu, využívá rekuperaci a snižuje ztráty objektů účinnější izolací.

Václav Prokš dr


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 22:40