Agris.cz - agrární portál

Kofola se stala majitelem téměř 60 hektarů jabloňových sadů u Úsova na Šumpersku

18. 1. 2024 | ČTK

Nápojářská společnost Kofola se prostřednictvím dceřiné firmy Pragerovy sady Libina stala majitelem téměř 60 hektarů jabloňových sadů u Úsova na Šumpersku na úpatí Nízkého Jeseníku. Hodnota transakce je řádově nižší desítky milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Kofoly Jana Ptačinská Jirátová.

Sady Kofola odkoupila od společnosti Úsovsko, od níž už v minulosti odebírala jablka pro výrobu čerstvých šťáv UGO. Záměr oznámila loni v říjnu, v těchto dnech transakce nabyla platnosti. Už na podzim ale zaměstnanci nápojářské firmy pomáhali v sadech se sklizní a v listopadu společně se zkušenými sadaři vysadili nové jablečné odrůdy ideální pro výrobu ciderů.

"Sadaři v Česku nemají snadnou situaci. My se rozhodli s nimi úzce spolupracovat a díky tomu zas o trochu lépe porozumět další významné surovině potřebné pro naše nápoje," uvedl Tomáš Jendřejek, jeden ze zakladatelů Kofoly, který dostal její zemědělskou divizi na starost.

Jednatel dceřiné společnosti Kofoly F. H. Prager, která řemeslné cidery vyrábí, Alexandros Samaras uvedl, že téměř před třemi lety projeli Normandii a seznámili se s množstvím sadařů, od nichž získali důležité know-how pro pěstování speciálních hořkosladkých odrůd jablek. "Odrůdy, které jsme tehdy vybrali, vyrůstaly poslední dva roky v ovocné školce na Moravě. Odtud jsme je v listopadu převezli a vysadili v našich nových sadech," uvedl Samaras.

Než jabloně začnou plodit, porvá tři roky. "Máme dost času na to poznat sadařské umění a naučit se ho. Ciderové odrůdy nyní musíme dovážet z Anglie nebo Francie. Ale vzhledem k tomu, jak zdatní pěstitelé jsme v Česku vždycky byli, věřím, že se nám podaří zajistit si do budoucna tuto odrůdu lokálně," uvedl Jendřejek.

Kofola sídlící v Ostravě je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Korunní, Ondrášovka, Kláštorná Kalcia, Jupí, Vinea nebo Semtex. Do skupiny patří síť UGO, český výrobce směsí z léčivých rostlin Leros, slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Kofola má více než 2000 zaměstnanců.

V listopadu Kofola oznámila, že kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která produkuje piva značek Holba, Zubr a Litovel. Transakce ještě čeká na schválení antimonopolních úřadů.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 02:14