Agris.cz - agrární portál

Na jihu Slovenska byla potvrzena ptačí chřipka, utraceno bude 40.000 nosnic

30. 1. 2024 | ČTK

Slovenští hygienici zjistili ptačí chřipku v komerčním chovu nosnic na jihu země, utraceno bude 40.000 kusů drůbeže. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství. V lokalitě s výskytem ptačí chřipky je ještě druhý chov s 200.000 kusy drůbeže, který úřady sledují.

Nákaza byla zjištěna na farmě ve Zlatné na Ostrově, která leží u Komárna blízko hranic s Maďarskem. Minulý týden v pátek zaznamenala farma zvýšený úhyn kuřat, a to v počtu 150 kusů.

"Předpokládaným zdrojem nákazy pro toto primární ohnisko je pravděpodobně zavlečení viru prostřednictvím nakažených volně žijících ptáků. V okolí se na vodních plochách zdržují ve větších počtech například labutě. U těchto ptáků byly rovněž zaznamenány úhyny," uvedl hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš.

Likvidace zmíněného chovu začne podle ministerstva zemědělství v úterý. Stát ze zákona uhradí polovinu vzniklých nákladů.

Ptačí chřipka v minulosti na Slovensku zasáhla spíše jen malochovy a volně žijící ptactvo.

V Česku se podle údajů z uplynulého pátku potvrdilo od začátku letošního roku 13 ohnisek ptačí chřipky, ani jeden případ nebyl v komerčním chovu.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 30. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 19:54