Katalánsko musí stále víc šetřit vodou. Drtí ho extrémní sucho

Horizont ČT24: Nebezpečné sucho ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Krize spojená s extrémním suchem dosáhla v Katalánsku historicky nevídaných rozměrů a regionální vláda musela vyhlásit stav nouze pro osmdesát procent obyvatel, včetně Barcelony. V praxi to znamená, že zhruba šest milionů lidí musí spotřebu vody dramaticky omezit.

Například obyvatel Gualby, důchodce Joan Torrent chodí každý den se dvěma velkými PET lahvemi pro vodu ke studánce za vesnicí. Ta přitom leží v horách a o čerstvou vodu tam nikdy v minulosti nouze nebyla. Teď ale z fontán na návsi nespadne ani kapka a pomalu se plní suchým listím a smetím.

„Tohle místo bývalo plné studánek. Teď mám pocit, že už zbývá jen tato a možná ještě jedna. Když se podíváte na ostatní, nic v nich není. Jsou úplně na suchu,“ říká Torrent.

Vodu ze studánky používají místní k činnostem, které kvůli suchu regionální vláda zakázala už dřív, například zalévání zahrady nebo mytí auta.

Nyní se k tomu připojilo další omezení: drtivá většina obyvatel Katalánska bude moci spotřebovat maximálně 200 litrů vody denně. „Od chvíle, kdy se začaly měřit dešťové srážky, jsme nikdy nezažili tak dlouhé a intenzivní sucho,“ varoval předseda katalánské regionální vlády Pere Aragonès.

Úspory a pokuty

Množství vody v katalánských přehradách je v průměru na šestnácti procentech, v krajních případech na pouhých pěti. Odsolovací továrny a čističky vody dokážou při maximálním vytížení pokrýt zhruba šedesát procent potřeb.

Vládě nezbylo než požádat o úspory obyvatele. Navíc hrozí pokuty. Za umytí auta nebo zalití zahrady v přepočtu až 1250 korun. Lidé hledají způsoby, jak mít množství spotřebované vody víc pod kontrolou. V jednom železářství si například mohou koupit filtr na kohoutek, který snižuje průtok.

Nejisté vyhlídky


Řešení na úrovni celého Katalánska je ale mnohem složitější. Do hry se vracejí i úvahy o dovozu vody na nákladních lodích z jiných regionů. To je ale pouze jeden malý dílek velmi složité skládanky. Zvlášť když dlouhodobé předpovědi nejsou příznivé.

Katalánce by v budoucnosti mohly čekat další, ještě přísnější opatření, jako v některých městech na jihu Španělska, kde už jsou v noci dodávky vody na šest hodin úplně přerušené.