Hlavní obsah

Odpad, protáhlé obličeje. Brambory z ciziny z jednoho řetězce při degustaci totálně propadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázku ohledně kvality brambor v obchodech, ale i ohledně nároků českých spotřebitelů, položila tradiční lednová degustace brambor v Třebíči. Mezi tuzemské výpěstky totiž organizátoři přimíchali dovozové brambory z obchodního řetězce. Hlízy, které v regále vypadaly dobře, po uvaření u znalců naprosto propadly.

Foto: Jana Pechová

Uvařené, vystydlé a rozkrojené brambory. Ty nahoře jsou z tuzemska, pod nimi odrůda dovezená z ciziny a prodávaná v obchodním řetězci.

Článek

„Byl jsem nakupovat v Třebíči v obchodě jednoho řetězce. Uviděl jsem tam na pohled krásné brambory, a tak jsem je pro účely degustace koupil,“ popsal místopředseda tamní aktivní organizace Českého zahrádkářského svazu Miroslav Muška, jak se neobvyklý sortiment do testu dostal. Tradiční akce s vysokou úrovní se totiž primárně zaměřuje na hodnocení odrůd brambor vypěstovaných v tuzemsku, zejména na Vysočině.

Nejhorší výsledek v historii degustací

Na letošních 28 odrůd z českých zahrad a polí stačily degustátorům pro stanovení kompletního pořadí při hodnocení chuti necelé 1,3 bodu oficiální stupnice. Rozdíly mezi nimi byly v setinách až desetinách, nejchutnější nasbíraly od tří desítek ochutnávačů průměrnou známku 2,81 a nejhorším výsledkem byla hodnota 4,07. Uvařený „cizinec“ nejdřív hodnotitelům protáhl obličeje a posléze si vysloužil známku 5,52. V archivované historii zdejších degustací byl podle Miroslava Mušky dosud nejhorší výsledek 4,16.

Stěžovat si snad můžete, ale že vám odrůda nechutnala, asi nebude stěžejní argument
Josef Králíček, předseda bramborářského svazu

Nelichotivé známky dostala dovozová odrůda i u dalších hodnocených vlastností. Konkretizovat však nelze, z hlediska předpisů bylo všechno v pořádku.

„Jde o velmi ranou odrůdu, která je výborná krátce po sklizni. Ale v lednu to je asi tak, jako kdyby vám někdo dal v tuto dobu ke konzumaci letní jablka,“ přiblížil místopředseda třebíčských zahrádkářů. Po uvaření ve slupce měla vodnatá našedivělá dužina na omak konzistenci přezrálého kiwi a chuť velmi mdlou.

Že vám něco nechutná, není argument

„Zboží ze zahraničí bývá problém,“ potvrdil předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Jak ale upozornil, povědomost spotřebitelů o odrůdách je malá, zákazníci se v obchodech orientují podle vzhledu, a ten u umytých syrových brambor neměl chybu. „Stěžovat si snad můžete, ale že vám odrůda nechutnala, asi nebude stěžejní argument, pokud bude zboží splňovat předepsané parametry,“ posteskl si Králíček, že každá rada je tady drahá.

To víceméně potvrdil i mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Jakostní požadavky na konzumní brambory jsou podle jeho slov dány vyhláškou, ale většinou se jedná o nepřítomnost vad. „Pokud jde o senzorické vlastnosti, je pouze požadováno, aby byly prosté cizích pachů a příchutí. Jiné smyslové požadavky na konzumní brambory nejsou stanoveny,“ popsal.

To, co si spotřebitelé nakonec donesou v tašce domů, navíc ovlivňují i další okolnosti, například skladování či manipulace.

Vybírat očima u brambor nestačí

Jak ale poradil předseda představenstva a. s. Zeras z Radostína nad Oslavou František Toman, rané brambory by se měly zkonzumovat do Vánoc, pak je namístě dát přednost vyzrálejším pozdnějším druhům. V obchodě by přitom údaje o základním rozlišení druhů brambor, jak podle varných vlastností, tak podle délky zrání, měly být uvedeny, stejně jako místo původu.

Podle většiny dotázaných tak zákazníkům nezbývá než si všímat, která odrůda jim chutná, tu poptávat a držet se těch prodejců, u nichž vždy byli s kvalitou spokojeni.

Anketa

Kde většinou kupujete brambory?
V obchodním řetězci
31 %
U menších prodejců
7,9 %
U farmářů
42 %
Mám výpěstky ze zahrady.
19,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17918 čtenářů.

Od loňska zdražily brambory, chleba, cukr i pivo

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám