Agris.cz - agrární portál

Spotřeba zeleniny předloni klesla na 87,4 kg na osobu, pomohla by nižší DPH

21. 2. 2024 | ceskenoviny.cz

Tuzemská spotřeba čerstvé zeleniny v roce 2022 klesla o desetinu. Každý Čech jí v průměru spotřeboval 87,4 kilogramu, zatímco v roce 2021 to bylo 96,8 kilogramu. Snížila se spotřeba veškeré zeleniny kromě květáku a špenátu, u kterých byl zaznamenán mírný meziroční nárůst. ČTK dnes informaci získala ze situační a výhledové zprávy zaměřené na zeleninu, kterou s využitím dat Českého statistického úřadu zpracovalo ministerstvo zemědělství spolu se Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM). Podle pěstitelů by mohlo spotřebu zeleniny a ovoce povzbudit snížení DPH z nynějších 12 procent na nulu.

V roce 2022, kdy ceny zeleniny na pultech obchodů výrazně vzrostly a zároveň kvůli vysoké inflaci klesly reálné mzdy, každý Čech podle ČSÚ spořádal v průměru 10,8 kilogramu cibule, zatímco v roce 2021 to bylo 12,3 kilogramu. Spotřeba mrkve předloni klesla meziročně o kilogram na 7,2 kilogramu, rajčat z 12,6 kilogramu v roce 2021 na 12 kilogramů, salátových okurek z 6,4 kilogramu na 5,7 kilogramu a kedluben z 2,2 kilogramu na 1,8 kilogramu.

"Když mluvíme s našimi partnery v zahraničí, shodujeme se na tom, že se v celé EU snižuje kupní síla obyvatelstva. Bohužel to má velký dopad na konzumaci ovoce a zeleniny. Tyto potraviny jsou však základními zdroji vitamínů a životně důležitých látek. Jednou z možností, jak tomu pomoci a jak nastartovat zdravý životní styl Čechů, je například nulová sazba DPH na ovoce a zeleninu. A tady může pomoci stát," komentovala klesající spotřebu zeleniny předsedkyně ZUČM Monika Nebeská.

Spotřeba zeleniny byla v roce 2022 podle Nebeské sice o 7,7 kilogramu vyšší než v roce 2010, ve srovnání s doporučeními odborníků i evropským průměrem je ale stále nízká. Česko tak zaostává za většinou evropských zemí. Podle Nebeské může nízká spotřeba souviset i s tím, že zelenina je pro některé domácnosti drahá. Upozornila, že pěstitelé ale nemají možnost její výši jakkoli ovlivnit, jelikož koncová cena je plně v rukách obchodních řetězců. Pěstitelé upozornili, že pokud by byla sazba DPH na ovoce a zeleninu snížena na nulu, tak by musel stát důsledně dohlédnout na to, aby se to projevilo i v cenách na pultech obchodů.

Průměrné spotřebitelské ceny zeleniny v posledních dvou letech výrazně vzrostly. Například průměrná roční spotřebitelská cena kilogramu cibule se zvýšila z 16,31 koruny v roce 2021 na loňských 30,80 koruny. Kilogram květáku v obchodech ve stejném období podražil z 39,80 koruny na 48 korun, kilogram mrkve z 21,18 koruny na 29,52 koruny a rajčat z 57,04 koruny na 75,23 koruny.

Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219.510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11.015 hektarů, o rok dříve zabírala 11.303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12.066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost.

Spotřeba čerstvé zeleniny v ČR (kg/osoba/rok)

Rok2013201420152016201720182019202020212022
Spotřeba:82,986,484,887,388,287,187,093,296,887,4

Zdroj: ceskenoviny.cz, 21. 2. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:56