https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-stanovist-vcelstev-bez-varroazy-letos-mezirocne-vzrostl-ze-17-na-20-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl

7.4.2024 00:17 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Podíl stanovišť včelstev, ve kterých se nevyskytovali roztoči způsobující nemoc varroázu, letos vzrostl z loňských 17 na 20 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu Státní veterinární správy (SVS), jehož výsledky má ČTK k dispozici. Meziročně podle SVS také klesl podíl stanovišť, kde byly více než tři roztoči, z 26 na 22 procent. Naopak stoupl podíl stanovišť s nula až třemi roztoči, a to o půl procentního bodu na 57,9 procenta.
 

Plošné sledování výskytu varroázy se každoročně provádí vyšetřením spadu na dně úlu, který musí chovatelé odevzdat do 15. února. Do včelstev se vkládají podložky, ze kterých se vyhodnocuje počet spadlých samiček roztoče. Ty se následně dělí počtem dnů, kdy byla podložka v úlu a získá se průměrný denní spad.

Pokud se na stanovišti vyskytují v průměru více než tři roztoči na jedno včelstvo, musí včelaři na stanovišti podle SVS ošetřit všechna včelstva. "Apelujeme na chovatele, aby sledovali zdravotní stav včelstev v průběhu celého roku a nespoléhali jen na výsledek povinného vyšetření po zimě," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Varroázu způsobuje roztoč kleštík včelí, který parazituje na včelím plodu i na dospělých včelách. Nemoc v kombinaci s dalšími faktory, jako je nedostatečná výživa, virózy nebo nízká úroveň zoohygieny, může vést i k úhynu včelstev.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist