Agris.cz - agrární portál

Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

24. 4. 2024 | ČTK

Globální ceny potravin by v letošním roce mohly klesnout, což přinese úlevu kupujícím, uvedl server zpravodajské televize CNBC s odvoláním na odhady poradenské společnosti Oxford Economics. Hlavní hnací silou bude podle ní hojná nabídka mnoha důležitých plodin, zejména pšenice a kukuřice.

"Podle naší základní prognózy světové ceny potravinářských komodit zaznamenají v letošním roce meziroční pokles, což sníží tlak na maloobchodní ceny potravin," uvedla poradenská firma.

Velká úroda základních plodin v posledních měsících již způsobila trvalý pokles cen. Ceny termínových kontraktů na pšenici podle firmy FactSet od počátku roku klesly o téměř deset procent a na kukuřici o zhruba šest procent.

Zemědělci zvýšili produkci pšenice a kukuřice po invazi Ruska na Ukrajinu v roce 2022, která způsobila růst cen. Celosvětová sklizeň kukuřice tak v letošním pěstitelském roce, který končí v srpnu, bude pravděpodobně rekordní, uvedla firma Oxford Economics. Také sklizeň pšenice by měla být vysoká, i když o něco nižší než v rekordním pěstitelském roce 2022 až 2023.

Zmírnily se také tlaky na dodávky obilovin v Rusku a na Ukrajině. Navzdory kolapsu černomořské obilné iniciativy loni v červenci si ukrajinský vývoz vede dobře a mezinárodní trhy zaplavuje také ruská pšenice, což udržuje ceny na nízké úrovni, uvedl ekonom Oxford Economics Kiran Ahmed.

Pšenice a kukuřice spolu s rýží tvoří více než polovinu celosvětové kalorické spotřeby, hrají tak důležitou roli v globální stravě. To znamená, že vývoj jejich cen bude mít rozhodující vliv na rozpočty spotřebitelů na potraviny po celém světě, upozornila zpráva.

Přestože ceny pšenice a kukuřice výrazně klesly, ceny rýže neustále stoupají. Její celosvětové dodávky zhoršují vývozní omezení zavedená Indií, na kterou připadá přibližně 40 procent světové produkce. Růst cen ovlivnila i špatná úroda v této zemi v loňském roce. Termínové kontrakty na rýži tak od počátku roku stouply o více než osm procent.

Podle Světové banky se globální ceny potravin v loňském roce snížily o devět procent. Index cen potravin OSN v únoru klesl nejníže za tři roky, v březnu ale mírně stoupl kvůli růstu cen mléčných výrobků, masa a rostlinných olejů.

"Očekáváme, že letos ceny klesnou o dalších 5,6 procenta, v příštím roce se ale meziročně zvýší," dodal Ahmed. Ceny by se letos mohly dostat na své dno a od druhé poloviny roku by se mohly začít postupně zvyšovat. Stále ale také hrozí rizika, která by mohla ceny zvýšit. Mezi tato rizika patří hlavně vývoj počasí.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:45