Agris.cz - agrární portál

SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ

17. 5. 2024 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž požití zkolabovala žákyně základní školy v Hradci Králové. V bonbónu měla být psychotropní látka muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. V laboratoři se také zjišťuje přítomnost látky psilocybin a dalších, které mohou působit jako psychotropní, případně mohou působit zdravotní komplikace. SZPI kvůli analýze udělala kontrolní nákup v internetovém obchodě, kde nakupovala i žákyně, avšak ještě dříve než se její případ objevil. ČTK to řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva, na případ dnes upozornil Český rozhlas.

Podle Kopřivy se v laboratoři nyní dělá širokospektrální analýza, která dá odpověď na to, jaké látky a v jakém množství se v bonbónech nacházejí. Muscimol je psychotropní alkaloid přirozeně se vyskytující v muchomůrce červené a příbuzných druzích. Psilocybin obsahují přirozeně lysohlávky, způsobuje halucinogenní stavy. "V případě zjištění nadlimitní přítomnosti hodnocených látek nebo v případě vyhodnocení potraviny jako škodlivé nařídí SZPI stažení potraviny z tržní sítě a zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl Kopřiva.

Ten také uvedl, že i když na sáčku s bonbóny byla informace o tom, že jde o produkt pro technické využití, je zjevně určený k lidské konzumaci. "Takové označení tedy není důvodem, abychom u těchto výrobků neprováděli kontroly a neprověřovali jejich soulad s požadavky potravinového práva. Toto stanovisko SZPI podpořily i judikáty tuzemských soudů," uvedl Kopřiva.

Inspekce intenzivněji kontroluje výrobky s návykovými látkami od 6. března. Důvodem je platná legislativa, která reagovala na zvýšenou dostupnost výrobků s látkou HHC a podobnými a na případy, kdy nezletilí skončili po požití v nemocnicích.

mei gcm


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.07.2024 19:51