Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků
13. 6. 2024 | ČTK
Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy. V 15. ročníku posuzovala porota v kraji stejně jako loni 93 výrobků, farmářů a potravinářských firem bylo ale 29, o čtyři méně než loni. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva.
"Letošní ročník byl výjimečný mimořádným zájmem o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje – téměř třetina výrobků spadala právě do této kategorie. Také mě velice potěšilo vysoké procento žadatelů, kteří se soutěže zúčastnili poprvé. To je důležitý aspekt poukazující na stále rostoucí význam značky Regionální potravina u poctivých výrobců, kteří nabízejí to nejlepší z našeho kraje," doplnil koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera.
Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá játrový sýr vyrobený studenty Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, sušené maso Prase na citronech od Marka Pirocha, tučný tvaroh z mlékárny v Jeřmanicích, Lučinka BIO přírodní od Ladislava Stehlíka, pšeničnožitný chleba od Home Bakery, Hamrovský dortík z Hamrovské řemeslné pekárny, Hruškovice z Raspenava Distillery, Český česnek z Podkrkonoší a také Med od Čertovy zdi ze Smržova.
Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení na Dni regionálních potravin Libereckého kraje ve čtvrtek 19. září v Liberci. V Libereckém kraji nejde o jedinou potravinářskou soutěž, regionální agrární rada organizuje také soutěž o Výrobek roku Libereckého kraje, která se letos uskutečnila podvacáté. Porota posuzovala 123 produktů od 35 výrobců. Předání ocenění se uskuteční na Krajských dožínkách 31. srpna ve Frýdlantu.
Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2024 těmto výrobkům:
Kategorie | Výrobek | Výrobce |
Masné výrobky tepelně opracované | Učňovský játrový sýr | Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Prase na citronech | Marek Piroch, MASS.NA |
Sýry včetně tvarohu | Tvaroh tučný | Mléko Jeřmanice |
Mléčné výrobky ostatní | Lučinka BIO přírodní | Ladislav Stehlík, Ekofarma Stehlík |
Pekařské výrobky včetně těstovin | Pšeničnožitný chléb Liberečák | Home Bakery |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Hamrovský dortík | Lukáš Mašek, Hamrovská řemeslná pekárna |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | Hruškovice | Raspenava Distillery |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Český česnek z Podkrkonoší | Jan Hradecký a Alena Mihulková |
Ostatní | Med od Čertovy zdi - Květový | Tomáš Moravec, Včelí farma Smržov |
Zdroj: SZIF
Zdroj: ČTK, 13. 6. 2024
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2025 07:03