Agris.cz - agrární portál

Lux: Na výzkum vynakládá ministerstvo zemědělství půl mld.Kč

6. 10. 1997 | ČTK

MILOVY (okres Ždár nad Sázavou) 6.ríjna (CTK) - Na výzkum letos ministerstvo zemedelství vynaloží na pul miliardy korun. O pridelení financních prostredku rozhodují ministerští úredníci. Ti, jak dnes poukázal ministr zemedelství Josef Lux na 1.konferenci pudoznalcu v hotelu Devet skal na Ždársku, mají mnohdy problém formulovat zadání a priority výzkumu.

Ministr tak reagoval na kritiku špatné práce grantových agentur a nedostatecné kontroly efektivity vynaložených penez, která na konferenci zaznela. Lux proto vyzval predstavitele porádající Ceské pedologické spolecnosti ke spolupráci v této oblasti.

"Je treba ríci, že tento problém existuje," uvedl pro CTK s tím, že se kvalita zadávání výzkumných úkolu zlepšila, ale zdaleka s ní nemuže být spokojen. "Ministerští úredníci nejsou nejchytrejší, priority je nutné formulovat spolu s odborníky," dodal.

Pripomnel, že v oblasti informací o pude patrí CR ke svetové špicce. Nynejší informace o bonitne ekologických jednotkách se postupne stávají soucástí katastru a kolem roku 2000 je bude možno využívat v digitální podobe. "Budou sloužit nejen odborníkum, ale i státu z pohledu poskytování dotací, podpory zemedelského podnikání, ale i k danovým úcelum," informoval Lux.

Za úcasti predstavitelu mezinárodní spolecnosti pudoznalcu bude na Ždársku více než stovka expertu po tri dny diskutovat o otázkách spojených s problematikou výzkumu a ochrany zemedelských a lesních pud.

Jaroslava Mikešová jw


Zdroj: ČTK, 6. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:52