Agris.cz - agrární portál

Zemědělci by měli v roce 1998 získat na dotacích okolo 10 mld.

29. 9. 1997 | ČTK

PRAHA 29.zárí (CTK) - Celkový objem zemedelských dotací pro rok 1998 by se podle vládou schváleného návrhu rozpoctu mel pohybovat v rozmezí od 9,5 do 10 miliard korun. S odvoláním na pátecní výrok ministra zemedelství Josefa Luxe, podle nejž se se dotace mezirocne zvýší o 2,5 miliardy Kc, to píše dnešní Právo.

Pro letošek objem dotací ve výši 8,01 miliardy Kc cinil mezirocne zvýšení o 20 procent. Po dvojím "balíckovském" škrtání se však dotace scvrkly na 6,9 miliardy Kc. Pokud budou stoprocentne vycerpány, skutecné zvýšení proti roku 1996 bude pouze petiprocentní.

Z prímých dotací by více penez melo smerovat do podhorských a horských oblastí. Ambiciózní návrh ministra Luxe z jara letošního roku na podporu mimoprodukcních funkcí zemedelství v techto oblastech, který má být klícovým provádecím predpisem k nedávno prijatému zákonu o zemedelství, pocítá s odstupnovanou podporou príjmu zemedelcu na 47 procent výmery zemedelské pudy a s výdaji ve výši šesti miliard Kc. Zatím ale není jisté, zda se program podarí rozjet již od zacátku príštího roku, vláda jej totiž Ministerstvu zemedelství pred casem vrátila k dopracování.

Posíleny by mely být i zdroje Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) podle puvodních predstav ze trí na ctyri miliardy Kc. Prinejmenším stejná cástka jako v letošním roce (500 miliónu Kc) by mela být uvolnena na podporu exportu vybraných agrárních komodit. Agrární komora CR vznesla rovnež požadavek na posílení regulace trhu s mlékem, spadající do pusobnosti Státního fondu tržní regulace (SFTR), a to až o 1,5 miliardy Kc, pokracuje list.

Míra podpory ceského zemedelství i pres její deklarované zvýšení zustává z vyspelých evropských zemí nejnižší. Zatímco v CR ke každé stokorune zemedelské produkce stát prispívá zhruba 10 korunami (ekvivalent produkcních subvencí je deset procent), v EU míra této podpory v prumeru ciní 43 procent, v obdivovaném Švýcarsku až 82 procent. Ješte výraznejší rozdíly existují pri porovnání príspevku státu v prepoctu na pracovníka v zemedelství, uzavírá list.

mha


Zdroj: ČTK, 29. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 09:49