Agris.cz - agrární portál

Po letech dnes veřejně vystoupil slušovický František Čuba

26. 9. 1997 | ČTK

LUHACOVICE (okres Zlín) 26.zárí (CTK) - Ceští zemedelci nemají prosit o pomoc, ale meli by si pomoci hlavne sami. Na dnešní vedecké konferenci s názvem Ceské a slovenské zemedelství na prelomu tisíciletí, kterou v Luhacovicích usporádala Nadace Antonína Švehly a Ceská akademie zemedelských ved Praha se spolecností TOKO Luhacovice, to rekl bývalý predseda Družstevního agrokombinátu Slušovice František Cuba.

Podle neho techniku a technologie ceští zemedelci znají dobre, ale neumejí obchodovat a neznají financní politiku. Kdyby se napríklad spojili do jedné odbytové organizace vytvorí sílu, kterou nelze opomenout. Cuba napríklad nabádal, aby si zemedelci spolecne zakládali treba vlastní kampelicky.

"Ministr zemedelství Josef Lux delá, co muže", odpovedel Cuba CTK na otázku, jak hodnotí soucasné vedení zemedelského resortu. Ve vystoupení naznacil, že "vláda chce príliš mnoho vdecnosti zato, co zemedelcum dává". Pritom by ve srovnání se státy Evropské unie správne musela resort dotovat ješte dalšími miliardami korun, ale to se od ní nedá ocekávat.

O písemný záznam vystoupení Cuby byl velký zájem, ve vydaném sborníku projevu však jeho referát nebyl zverejnen. "Vydáme jej v co nejkratší dobe, protože se s ním chtejí seznámit úcastníci konference a mnozí odborníci," uvedl garant konference František Trnka, bývalý slušovický ekonomický námestek.

"Pres všechny výhrady Cubuv systém navazující na Batovy principy dozrál v dobe, kdy nikdo v neco podobného neveril. Tento strom stále nese v regionu dobré ovoce," konstatoval reditel spolecnosti TOKO a ceský manažer roku 1996 Tomáš Korínek.

TOKO ve spolupráci s Ceskou zemedelskou univerzitou (CZU) a dalšími školami a vedeckými pracovišti otevírá pocátkem ríjna v Luhacovicích Institut zemedelského vzdelávání. "Pujde predevším o praktické poznání nových aspektu zemedelské výroby, které do ní prinesla veda, technika a nové podnikatelské prostredí," uzavrel rektor CZU Jan Hron.

Ladislav Koželuha mha


Zdroj: ČTK, 26. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 21:31