Agris.cz - agrární portál

EU přijala verdikt WTO v kauze dovozu banánů

25. 9. 1997 | ČTK

BRUSEL 25.zárí (CTK) - Evropská unie dnes formálne akceptovala zákaz zvýhodneného dovozu banánu ze svých bývalých kolonií v Africe a karibské oblasti, o kterém v kvetnu rozhodla Svetová obchodní organizace (WTO). Unie behem mesíce oznámí, jak budou jednotlivé clenské státy postupovat pri plnení zákazu, rekl dnes zástupce EU ve WTO Roderick Abbot.

Svetová obchodní organizace v kvetnu rozhodla, že režim, který EU uplatnuje v dovozu banánu, je protekcionistický a porušuje smlouvy o mezinárodním obchode. Vyhovela tak protestum Spojených státu, Ekvádoru, Guatemaly, Hondurasu a Mexika. EU se pokoušela rozhodnutí zvrátit, WTO jej však zacátkem zárí potvrdila.

Verdikt, proti nemuž se mohou postavit již jen jednotlivé clenské zeme EU, znamená težkou ránu pro menší zeme v Africe a v karibské oblasti. Evropská unie bude nucena zmenit systém preferencních dovozních kvót a restrikcí, címž se její trh otevre ve prospech velkých amerických spolecností, které pestují banány na jihoamerických plantážích.

naj ple


Zdroj: ČTK, 25. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:38