Agris.cz - agrární portál

EU odložila schválení veterinárního a fytosanitárního protokolu

23. 9. 1997 | ČTK

BRUSEL 23.zárí (zpravodaj CTK) - Rada ministru zemedelství EU odložila dnes o mesíc schválení dohody o zrovnoprávnení veterinárních a rostlinolékarských predpisu v Evropské unii a Ceské republice. Tato významná a obsažná smlouva bude pak podepsána jako protokol k asociacní dohode mezi CR a EU.

Zdroj Evropské komise CTK sdelil, že další odklad schválení dohody, kterou EK doporucila již 16.kvetna, není zpusoben žádnými obsahovými problémy nebo nedostatky, ale výlucne administrativními potížemi. "Vypadá to, že dokument ješte nebyl preložen do všech 11 jazyku EU."

Jakmile bude protokol schválen, stane se CR první pridruženou zemí, jež dosáhne ekvivalence veterinárních a fytosanitárních predpisu s EU. Zároven bude teprve druhým neclenským státem po Novém Zélandu. Tento režim bude mít velký význam z hlediska vývozu ceské zemedelské produkce do EU a otevre zcela nové možnosti. Nesoulad techto predpisu a podmínek bývá Unií casto používán jako záminka k bránení zemedelským dovozum z pridružených zemí.

bar ple


Zdroj: ČTK, 23. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:24