Agris.cz - agrární portál

Titul Jablko roku putuje z Litoměřic do moravských Bošovic

21. 9. 1997 | ČTK

LITOMERICE 21.zárí (CTK) - Titul Jablko roku 1997 prisoudila dnes v Litomericích na 21.rocníku zahradnického veletrhu Zahrada Cech laická porota jablku odrudy Rubín, které vypestoval Ivoš Figrán z Bošovic na Morave.

Celkem obeslali pestitelé jubilejní 10.rocník litomerické souteže o Jablko roku témer 2000 výpestky. Z nich odborná porota vybrala 25 nejlepších do finále. Dnes pak prímo pred diváky hodnotily a urcily letošní Jablko roku Jirina Jirásková, Jirina Bohdalová, Jitka Molavcová, Zora Jandová a Iva Hüttnerová. Vítez obdrží americký trakturek Toro za 80.000 korun.

Na veletrhu Zahrada Cech, který od pátku navštívilo již pres 70.000 zahradních fandu, nabízí více než 400 firem kvetiny, ovoce, zeleninu, osiva, semena i sadbu a nejruznejší pomucky a potreby pro zahrádkáre. K novinkám letošního zahradnického veletrhu patrí ucelená expozice potravinárských firem a možnost bezplatne si porídit pocítacovou studii architektonického usporádání vlastní zahrady.

Na litomerickém veletrhu, který skoncí 27. zárí, se bude soutežit také o nejvetší cibuli a v souteži "Príroda caruje, zahrádkár zírá" budou vybrány nejzajímavejší kuriozity, výpestky neobvyklých tvaru a velikostí.

Na Zahradu Cech, která je tradicne nejvetší akcí na litomerickém výstavišti, prichází každorocne v prumeru dve ste tisíc návštevníku. Výstavní sezónu ale letos neuzavre, jak bývalo zvykem, protože zdejší veletržní kalendár byl rozšíren o výstavu drobného zvírectva, výstavu nabídky stredoškolského vzdelávání, pomucek a vybavení pro školu a výstavu Office 98, které se uskutecní v listopadových termínech.

Eliška Cesarová mha


Zdroj: ČTK, 21. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 00:34