Agris.cz - agrární portál

Dovoz dotovaných jablek do ČR ohrožuje české zemědělce

21. 9. 1997 | ČTK

PRAHA 21.zárí (CTK) - Dovoz dotovaných jablek ze zemí EU nicí ceské zemedelce. Ve své hlavní zpravodajské relaci to dnes uvedla televize Nova. Zatímco odborníci u nás letos hovorí o nadúrode tohoto ovoce, dovoz jablek do republiky stále strme stoupá, tvrdí Nova.

Podle Novy dokonce hrozí, že nekterí ceští zemedelci nebudou díky této situaci svoji úrodu ani sklízet.

V minulém roce bylo pritom do republiky dovezeno približne 50.000 tun dotovaných jablek, letos je to již 45.000 tun, uvedla Nova s tím, že toto císlo stále stoupá.

Situace vyplývá z asociacní dohody CR s EU, která nám nedovoluje omezit dovoz urcitých zemedelských produktu. "Snažíme se tuto situaci napravit, naši experti hledají cesty ve vztahu k EU a doufáme, že se nám to podarí," rekl k tomu tiskový mluvcí Ministerstva prumyslu a obchodu Miroslav Konvalina.

Zemedelci tvrdí, že jak pro ne, tak pro konzumenty by byl primerený dovoz 15 až 20 tisíc tun jablek. Upozornují pritom na to, že ceská jablka jsou navíc méne chemicky ošetrená, a tudíž hygienicky nezávadnejší.

"Jestliže vláda neprijme v nejbližší dobe razantní opatrení týkající se zamezení dovozu jablek do CR, shnije patrne cást letošní úrody na stromech. Zemedelce pak cekají znacné financní problémy a nelze vyloucit ani krachy nekterých zemedelských družstev," uzavrela televize Nova.

Lukáš Novotný mha


Zdroj: ČTK, 21. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 02:30