Agris.cz - agrární portál

ZZN Polabí letos nakoupilo 120 tisíc tun obilovin

19. 9. 1997 | ČTK

KOLÍN 19.zárí (CTK) - Kolínská ZZN Polabí, a.s., doposud nakoupila od zemedelcu 120 tisíc tun obilovin, což predstavuje kolem 70 procent letošního plánovaného nákupu. Zbývajících 30 procent doplní kukurice na zrno, jejíž sklizen zahájí do 14 dnu, a slunecnice. V rozhovoru pro CTK to uvedl reditel Josef Martin.

Vázne však odbyt uskladneného zboží a firma potrebuje rychle uvolnit skladovací kapacitu. Podle Martina by bylo treba povolit vývoz, hlavne jarního jecmene, a tím "rozhýbat kolotoc financí v zemedelství i následný odbyt".

Mezirocne kolínská firma nakoupila zhruba stejné množství obilovin, podstatne se ale zvýšil podíl jecmene proti pšenici. Osevní plochy jecmene vzrostly vzhledem k lonským klimatickým podmínkám, které neprály ozimum. Po množstevní stránce jsou Kolínští s nákupem spokojeni, horší je kvalita sklizených obilovin. Predevším potravinárské pšenice, která má nižší pádové císlo.

Dobrou kvalitu i výnosy ocekávají od kukurice a slunecnice. Obavy však mají z dovozu kukurice za nízké ceny ze Slovenska a Madarska, kde je jí nadbytek. "Rádi bychom zaplatili prvovýrobcum co nejvíce, ale musíme se podrídit cene dovezené kukurice", dodal Martin.

Sklizen repky byla na úrovni roku 1996. Podstatne menší plochy však zemedelci oseli mákem, jehož pestování je v Polabí rizikové. Vzrostly ale naopak plochy oseté kmínem.

U repky a potravinárské pšenice firma stanovila minimální nákupní ceny, které byly na úrovni cen stanovených fondem, a rozdíly rešili príplatky. "U krmného obilí nechceme cenu zvyšovat vzhledem k prodejnosti krmných smesí do živocišné výroby", rekl Martin.

Kontakt: ZZN Polabí, a.s., K vinici 1304, 280 66 Kolín, tel. 0321/23111, fax 0321/23698.

Jaroslava Tumová mha


Zdroj: ČTK, 19. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:16