Agris.cz - agrární portál

Zahradnický veletrh Zahrada Čech začal dnes v Litoměřicích

19. 9. 1997 | ČTK

LITOMERICE 19.zárí (CTK) - Pres 400 vystavovatelu a prodejcu predstavuje kvetiny, ovoce, zeleninu, osiva, semena i sadbu a nejruznejší pomucky a potreby pro zahrádkáre na 21.rocníku Zahrady Cech, který dnes zacal v Litomericích. Mezi prvními návštevníky byl i místopredseda vlády a ministr životního prostredí Jirí Skalický.

Litomerický senátor a námestek ministra zemedelství Karel Burda pri zahájení veletrhu rekl, že jej fascinuje pocet úcastníku 10.rocníku souteže o Jablko roku, kterí poslali do Litomeric na 2000 svých výpestku. Burda v této souvislosti uvedl, že ministerstvo zemedelství pripravuje dotace na vybudování odbytových center pro pestitele, v nichž by svoji zeleninu a ovoce mohli pripravit tak, aby konkurovala jakýmkoliv dovozum.

K novinkám letošního zahradnického veletrhu patrí ucelená expozice potravinárských firem a možnost bezplatne si porídit pocítacovou studii architektonického usporádání vlastní zahrady.

Americký trakturek ceká na víteze jubilejního 10. rocníku souteže o Jablko roku, jejíž finále se uskutecní na Zahrade Cech v nedeli 21.zárí. Dalšími cenami je skleník, sekacky na trávu, sada žebríku, drevený zahradní nábytek a další. Loni o titul nejkrásnejšího jablka usilovalo kolem 1600 pestitelu, letos se vzhledem k dobré úrode jablek ceká ješte vetší úcast.

Behem veletrhu se bude soutežit také o nejvetší cibuli a v souteži Príroda caruje, zahrádkár zírá budou vybrány nejzajímavejší kuriozity, výpestky neobvyklých tvaru a velikostí.

Na ctvrtek 25.zárí je pripraven Den skleníku, který má být nejucelenejší prehlídkou tohoto sortimentu v Ceské republice. Soucástí veletrhu bude poradenská služba z oboru ovocnárství, zelinárství, ochrany a výživy rostlin i rozbory vzorku pudy a vody prinesených návštevníky.

Na Zahradu Cech, která je tradicne nejvetší akcí na litomerickém výstavišti, prichází každorocne v prumeru 200 tisíc návštevníku. Výstavní sezónu ale letos neuzavre, jak bývalo zvykem, protože zdejší veletržní kalendár byl rozšíren o výstavu drobného zvírectva, výstavu nabídky stredoškolského vzdelávání, pomucek a vybavení pro školu a výstavu Office 98, které se uskutecní v listopadových termínech.

Kontaktní adresa: Výstavy, spol. s r.o., Na vinici 13, 412 01 Litomerice, tel.:0416/732863.

Eliška Cesarová mha


Zdroj: ČTK, 19. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:24