Agris.cz - agrární portál

Nadprodukce včelího medu v jihovýchodním Polsku

18. 9. 1997 | ČTK

VARŠAVA 18.zárí (zpravodaj CTK) - Letošní produkce vcelího medu v jihovýchodním Polsku je v porovnání s lonskou sezónou o polovinu vetší a v nekterých oblastech Dynovských hor nedaleko Rzeszowa i ctyrnásobná. Neobvyklou snášku medu zpusobilo velmi príznivé pocasí a vysoká kvetnatost jedlových lesu. Polsko je nadále predním producentem medu v Evrope, ackoli v posledních deseti letech poklesla produkce medu na 12 tisíc tun rocne a pocet vcelstev klesl trojnásobne na 1,1 miliónu rodin.

Podle šéfa regionálního Svazu vcelaru v Rzeszowe Romana Bartona nadprodukce medu však muže ohrozit vcelstva, protože nemely pred zimou cas na odpocinek a biologickou obnovu. Chovatelé vcel proto musí o jeden mesíc dríve zahájit prípravy na zazimování.

Výkupní cena medu v Polsku je i letos dva americké dolary za kilogram, co však steží pokrývá výrobní náklady. Proto dve tretiny chovatelu na jare prestalo hospodarit. Domácí produkce je chránena 130procentním dovozním clem s výjimkou madarského medu, který je zatížen 35procentní sazbou.

Poláci nepatrí mezi velké konzumenty medu a se 700 gramy na osobu a rok se radí daleko za evropské "medové" velmoci jako je Recko (1,6 kg), Nemecko (1,3) a Dánsko (1,1). Mezi špickové producentské zeme sveta patrí Austrálie, Mexiko a Cína, kde pripadá na jedno vcelstvo až 100 kg medu rocní produkce. Na porovnání, v Polsku je to kolem 14 kilogramu na vcelí rodinu.

Peter Turcík dp


Zdroj: ČTK, 18. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:42