Agris.cz - agrární portál

Ukrajina může mít letos potíže s vývozem své zemědělské produkce

16. 9. 1997 | ČTK

KYJEV 16.zárí (CTK) - Ukrajina, která pro letošek predpovídá relativne príznivou sklizen obilí a cukrovky, muže mít potíže s nalezením zahranicních odbytových trhu. S odvoláním na komentáre zemedelských expertu to uvedla agentura Reuter.

Ukrajinský ministr zemedelství a potravinárství Jurij Karasyk dnes uvedl, že zeme letos sklidí 37 miliónu tun obilí po slabé lonské sklizni ve výši 25,4 miliónu tun. Sklizen cukrové repy by mela dosáhnout 26-27 miliónu tun po lonských 24 miliónech tun.

Ministr Karasyk ocekává, že Ukrajina letos vyveze tri až pet miliónu tun obilí, které bude po deštivém léte urceno hlavne na krmné úcely. "Krmné obilí mohou kupovat Poláci a Rusové, na ceste do Ruska jsou také Belorusové. Ale Západ nebude ukrajinské krmné obilí kupovat," prohlásil jeden ze západních zemedelských expertu. "Pochyboval bych, že Ukrajina vyveze více než dva milióny tun obilí," dodal s tím, že tato situace je pro Ukrajinu - potrebující naléhave peníze - nepríznivá.

Také nejmenovaný ukrajinský zemedelský analytik neocekává, že by zeme letos vyvezla více než 2,5-3,0 miliónu tun obilí a slunecnicových semen. "Situace ve svete je taková, že to je trh kupujících," tvrdí.

Podle obou zmínených expertu nemá Ukrajina kam prodávat svuj cukr, ponevadž Rusko - obvinující svého souseda z dumpingových cen - uvalilo na ukrajinský cukr 25procentní dovozní clo. "Pravdou je, že mají cukru, že nevedí co s ním," tvrdí jeden ze skeptiku. "Mohou mít vysokou sklizen, ale nemají ji kam poslat," zduraznuje.

Za casu Sovetského svazu sklízela Ukrajina kolem 50 miliónu tun obilí, ale po roce 1991 její produkce klesala z duvodu pomalých reforem. Premiér Valerij Pustovoitenko rekl minulý týden na setkání se šéfy Evropské unie, že Ukrajina nyní vstupuje do lepších casu díky lepší sklizni. K tomu se však západní analytici vyjadrují skepticky: "Letošní rok je poucí, že produkce se nebude rychle zlepšovat, dokud nebudou zavedeny další reformy, navíc budou mít potíže ve strukture poptávky," prohlásil jeden z nich.

nn jw


Zdroj: ČTK, 16. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:32