Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství žádá další peníze

24. 9. 1997 | Mladá fronta Dnes

MF - 24.9.1997

Ministr zemedelství žádá další peníze

Praha (ip) - Zatímco šéfové vetšiny resortu hledají ve svých rozpoctech každou korunu úspor, aby se podarilo sestavit státní finance na príští rok vyrovnané, ministr zemedelství Josef Lux požaduje na poslední chvíli další tri miliardy korun. O tuto cástku by podle predstav ministerstva zemedelství mela vláda zvýšit dotace farmáru. Ty však jsou už nyní plánovány o více než pul miliardu vyšší než v letošním roce.

Šéf lidovcu pritom hrozí, že pokud ministri nenajdou v rozpoctu další úspory a dotace nezvýší, prosadí v parlamentu s podporou opozice danové úlevy na motorovou naftu pro zemedelce. Tato výhoda by snížila ocekávané výnosy spotrebních daní zhruba o 2,5 miliardy korun, které by tak zemedelcum zustaly jako neprímá dotace.

"Státní podpora zemedelství je v republice nepomerne nižší než v okolních zemích," rekl vcera ve své prednášce k podnikatelum Josef Lux. Farmári pritom jako argument pro zvyšování dotací vetšino uvádejí, že ceny vstupu do zemedelství vzrostly za posledních šest let o více než tri sta procent, zatímco ceny jejich produkce jen o polovinu. Podle Luxe je prímá ci neprímá podpora zemedelství v zemích OECD více než ctyrikrát vyšší a v prípade sousedních polska takrka trikrát vyšší než v tuzemsku.

Dotace do agrárního sektoru ovšem v posledních letech stoupají rychleji než míra inflace a jsou v absolutním vyjádrení nejvyšší ze všech odvetví ekonomiky. Pokud by vláda nakonec schválila Luxuv návrh a pridala k soucasným více než sedmi miliardám další tri miliardy, zvýšily by se dotace do tohoto resortu ve srovnání s letoškem o více než tretinu. Pritom podpora státu v jiných klícových resortech se napresrok zvýší vetšinou méne, než kolik ciní míra inflace. Napríklad školství státní rozpocet vyplatí o dvacet milionu korun méne než letos. Výjimkou jsou pouze dotace pro podporu podnikání Ceskomoravské zárucní a rozvojové banky, které se kvuli povodním zvýší o ctyri sta milionu korun.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 24. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:29